Földközi-tengeri hőmérsékleti rekordok

A Földközi-tenger hőmérséklete új rekordot döntött, a barcelonai Tengertudományi Intézet (ICM) adatai szerint csütörtökön a napi felszíni mediánhőmérséklet elérte a 28,9 Celsius-fokot, megdöntve ezzel a tavalyi rekordot.

A korábbi csúcsot 2023. július 24-én mérték, amikor a hőmérséklet 28,71 fok volt. Ez azt jelenti, hogy két egymást követő évben született meg a rekord, míg az azt megelőző legmagasabb érték, a 2003-as rendkívüli kánikulai nyár során augusztus 23-án mért 28,25 fokos hőmérséklet, húsz éven át volt a csúcstartó.

Az előzetes adatok alapján a legmelegebb pont idén augusztus 15-én volt, ahol az egyiptomi El-Arís sínai-félszigeti üdülővárosnál a tenger hőmérséklete elérte a 31,96 fokot.

A napi átlaghőmérsékleti rekord is megdőlt, amikor a napi átlag 28,56 fokra emelkedett, szemben a tavaly augusztus 24-én mért 28,40 fokos átlaggal.

Justino Martinez, az ICM kutatója kiemelte, hogy a kiugró napi értékeknél is aggasztóbb a jelenség, mivel 2022 óta "abnormálisan hosszú" időszakokon át, akár rekordok megdöntése nélkül is meleg a Földközi-tenger vize a felszínen.

A tengervíz felmelegedése negatívan befolyásolja az őshonos tengeri állatok életét, és előnyös feltételeket teremt az invazív fajok számára.

Az Európai Unió klímafigyelő egysége, a Copernicus szerint a tengerek és az óceánok hőmérsékletével kapcsolatos rekordok 2023 nyara óta folyamatosan megdőlnek. Tavaly májusban jelentették be, hogy a mérések kezdete óta nem voltak még ilyen melegek az óceánok a hónapban.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras