A Dandár Fürdő idén nem nyit ki

A budapesti Dandár Fürdő nem fogad vendégeket az idén, mivel a felújítási munkálatok során váratlan szerkezeti problémák merültek fel. A Budapesti Gyógyfürdők és Hévizek Zrt. (BGYH) bejelentette, hogy a felújítás során felfedezett komoly statikai problémák miatt a közel százéves épület nem nyithat ki idén, és az eredmények csak szeptemberben válnak elérhetővé.

A fürdő pénzügyi nehézségekkel és személyzethiánnyal küzd, ami aggodalmakat kelt, hogy a Dandár Fürdő sorsa hasonló lehet a Rác és a Király Fürdőkéhez, így a városban nem maradna megfizethető termálfürdő. A vállalat tervei szerint több mint 100 millió forintot kíván befektetni a fürdő felújításába 2024 tavaszán.

A Dandár Fürdő, amely 1930-ban nyitotta meg kapuit, saját termálkúttal rendelkezik, és 2014-ben esett át egy jelentős felújításon. A felújítás, amely idén június közepén kezdődött, komoly szerkezeti problémákat tárt fel, amelyek miatt a fürdő újranyitása legalább szeptemberig késik. Felmerültek találgatások, hogy a cég pénzügyi korlátok miatt készülhet a fürdő eladására. A Dandár Fürdő bezárása jelentős veszteség a város lakói számára.

Az eredeti elképzelések szerint a munkálatok érintették volna a földszinten található medencék előtti területeket – a zuhanyzókat, a mellékhelyiségeket, a szaunát és a pihenőteret –, a burkolat rekonstrukciója mellett helyreállították volna az ott található gépészeti szerkezeteket, új vízszigetelést készítettek volna és a födém megerősítésére készültek. A statikai problémákat a szakemberek előzetesen nem tudták megvizsgálni, csak a födémszerkezet megnyitása után. „Az épülettel egykorú szerkezet teljes feltárását a szakértők megkezdték, jelenleg is zajlik. Ennek eredménye szeptemberben lesz látható, és ez alapján lehet majd meghatározni, pontosan milyen többletfeladatokkal kell számolnunk. A fürdő felújítása ezért hosszabb időt vesz igénybe, újranyitása ebben az évben nem várható” – derül ki a fürdő honlapjáról.