A gyógyászati segédeszközök hozzáférésének szűkülése várható

Az érdekvédők szerint a kormány által társadalmi vitára bocsátott jogszabálytervezet szűkítheti a betegek hozzáférését bizonyos gyógyászati segédeszközökhöz, mint például a kötszerekhez és pelenkákhoz, ami súlyos következményekkel járhat.

A Népszava információi szerint a tervezet technikai pontosításokat tartalmaz a gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz piac szabályozásában, amelyek között szerepel a finanszírozási eszközök átalakítása is. Ennek eredményeképpen például csökkenhet a lábszárfekélyes vagy felfekvéses betegek számára felírható speciális kötszerek támogatott mennyisége. Az eddigi húsz helyett, 15 speciális kötszert lehetne támogatással felírni, ha a tervezetet abban a formában hirdetik ki, ahogy most van. Ha ennél többre lenne szükség, akkor azt a beteg teljes áron tudja csak beszerezni.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint már most is akadnak olyan betegek, akik nem jutnak hozzá a szükséges kötszerekhez. A NEAK adatai alapján a kétrétegű habszivacs kötszerekre tavaly az év első felében még 1,6 milliárd forintot költöttek, míg idén öt hónap alatt csupán 780 millió forintot, azaz 51 százalékkal kisebb összeget. Rásky úgy véli, hogy a költségvetési megtakarítások mellett számolni kell az ellátatlan betegekkel, idő előtti levágott lábakkal és a kórházi költségek növekedésével is.

A jogszabály-tervezet szerint a jövőben a pelenkák és injekciós tűk esetében a piaci szereplők akár 40 százalékkal eltérhetnek a jelenlegi áraktól, ami a betegek költségeinek emelkedését eredményezheti. Jelenleg a közfinanszírozott ár kevesebb, mint amennyiért azt a forgalmazók be tudják szerezni. Most a legolcsóbb, kevés vizeletmegtartó pelenkáért a beteg havonta 2500 forintot fizet, ez a költség a 40 százalékos árváltozással 3500 forintra emelkedik. Az eszközjavítás rezsióradíját és kiszállási díját is 50 százalékkal emelnék, ami tovább terhelné a betegek pénztárcáját.

A Belügyminisztérium álláspontja szerint a tervezet nem szűkíti a hozzáférési lehetőségeket, hanem éppen hogy a betegek érdekeit szolgálja. A tárca szerint a tervezet társadalmi egyeztetése során beérkező észrevételeket és javaslatokat érdemben vizsgálják, és megfontolják a végleges szövegezés során.