Az ukrán offenzíva és annak következményei Kurszkban és Kelet-Ukrajnában

Az ukrán erők meglepetésszerű támadást indítottak a Kurszk régióban, több száz négyzetkilométernyi területet visszafoglalva, miközben az orosz csapatok előrenyomulnak Kelet-Ukrajnában. A konfliktus hosszú távú hatásai és a kelet-európai tárgyalásokra gyakorolt befolyása egyelőre bizonytalan.

Az amerikai kormányzat tagadja, hogy tudomása lett volna a Kurszkban végrehajtott nagyszabású műveletről, mely során az ukrán erők meglepették az oroszokat és több száz négyzetkilométernyi területet foglaltak el. Az amerikai tisztségviselők elismerik az ukrán cselekvések hatékonyságát a terület védelmében, de a művelet hosszú távú céljai és a kelet-európai tárgyalásokra gyakorolt hatása továbbra is homályos. Moszkva lépéseket tett a helyzet stabilizálására, de jelentős előrelépés még nem történt.

Kelet-Ukrajnában az orosz erők elfoglalták az Orlivka és Zselanne falvakat, közeledve a jelentős közlekedési és katonai csomóponthoz, Pokrovszkhoz. Az előrenyomuló orosz csapatok már csak 13 kilométerre vannak a várostól, és heves harcok folynak Pokrovszk és Toretsk környékén. Kijevben aggodalmak merültek fel egy lehetséges bekerítő művelettel kapcsolatban, amely csapdába ejthetné a támadókat, de bizonytalan, hogy elegendő erőforrás áll-e rendelkezésre egy ilyen lépéshez.

Az ukrán hatóságok 102 orosz és csecsen katonát fogtak el Kurszk megyében, akik a 144. motoros lövészhadosztályhoz és az Ahmat egységhez tartoznak. Apti Alaudinov, az Ahmat vezetője elismerte az orosz csapatveszteségeket. Az ukrán főparancsnok jelentést küldött Zelenszkij elnöknek, aki nagyszabású fogolycserét tervez a most elfogott katonákért.

Az ukrán offenzíva augusztus 6-án indult a Kurszk régióban ellenőrzött orosz területek ellen. Az akció váratlanul érte az oroszokat, és ennek eredményeként több mint 1000 négyzetkilométernyi orosz terület került ukrán ellenőrzés alá. Az oroszok terrorizmussal vádolják Ukrajnát, míg Ukrajna azt állítja, hogy javítani próbálja tárgyalási pozícióját. A CNN interjút készített a határ közelében élő ukránokkal, akik vegyes érzelmekkel nyilatkoztak az eseményekről. Sokan félelmet éreznek, és úgy gondolják, hogy az orosz invázió hasonló mészárláshoz vezethet, mint ami 2014-ben Mariupolban történt. Evakuációk zajlanak a határterületeken, százak keresnek menedéket az evakuációs központokban. A helyzet feszült, folyamatosak a támadások és bombázások. Az ukránok remélik, hogy erőik képesek megtartani a megszerzett területeket és megakadályozni a további eszkalációt. Néhányan úgy vélik, hogy ha Oroszországot saját fegyvereivel támadják meg, az segíthet véget vetni a konfliktusnak. Azonban aggodalomra ad okot, hogy Oroszország hogyan fog reagálni és a teljes körű katonai válasz lehetősége. Az ukránok óvakodnak Vlagyimir Putyin orosz elnök reakciójától és félnek a folyamatban lévő konfliktus következményeitől.

Az ukrán erők fenntarthatják az ellenőrzést bizonyos területeken a Herszon régióban a háború végéig. A Kurszk elleni támadás nem hoz katonai áttörést, de célja Putyin rezsimjének gyengeségének kiemelése és az orosz társadalom destabilizálása. Az ukrán cél az, hogy megmutassák: hadseregüknek még mindig van potenciálja, és a vereség nem elkerülhetetlen. A támadás kockázatos lépés lehetett, mivel valószínűtlen, hogy az oroszok tolerálni fogják az ukrán jelenlétet Kurszkban. Az ukrán vezetés előrelátóan számíthatott arra, hogy néhány hónapon belül tárgyalniuk kell majd Oroszországgal. A támadás sikerének kulcsa a Kurszk atomerőmű elfoglalása lehetett volna, de ez most már valószínűtlen. Az orosz társadalom hozzászokott ahhoz, hogy a határterületek háborús övezetek, így a támadás nem valószínű, hogy jelentős hatással lesz Putyin népszerűségére. Azonban egy jelentős vereség orosz területen veszélyeztetheti Zelenszkij pozícióját. Oroszország jelenleg vonakodik a tárgyalásoktól, de a helyzet változékony. A támadás ürügyet adhat Oroszországnak a háború folytatására és a semleges országok kritikájának elkerülésére. Kína és más globális déli országok békétárgyalásokat sürgetnek, amelyeket Ukrajna hajlandó volt megfontolni. A támadás megterhelheti az ukrán-kínai kapcsolatokat. Egy gyors, de költséges vereség orosz területen Zelenszkij bukásához vezethet. Az ukrán társadalom egyre szkeptikusabb, és egy ilyen vállalkozás kudarca esetén megkérdőjelezhetik az elnök vezetői képességeit. A Kurszk elleni támadás nagyobb méretű és hosszabb ideig tart, mint a korábbi behatolások az orosz területre. Az ukrán erők képességüket mutatták a mobil hadviselésre, és sikeresen bevetették az orosz repülőgépek ellen. Azonban ez a támadás nem ártott Putyin hírnevének. Az ukrán támadás arra késztetheti Oroszországot, hogy válaszul a Krivoy Rog régió felé forduljon. Az orosz határ közelében élő ukrán polgárok aggodalmukat fejezték ki Moszkva válaszával kapcsolatban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy az ukrán csapatok elfoglalták Szudzsát, amely az eddigi legnagyobb orosz várost jelenti a 2022-es harcok kitörése óta. A város fontos energiafolyosóként szolgál, és a nyugat-szibériai gázmezőkről a földgáz a városon áthaladó csöveken keresztül áramlik Ukrajnába. Szudzsa elfoglalása jelentős előrelépés, mivel a város a legnagyobb település, amely felett Ukrajna eddig ellenőrzést szerzett magának, a kisváros háború előtti lakossága mintegy 5000 fő volt. Az ukrán haderő vezetője, Olekszandr Szirszkij tábornok beszámolt a sikeres felszabadításról, és arról, hogy egy ukrán katonai parancsnoki hivatalt alakítanak ki a városban. További több mint nyolcvan orosz település felett is sikerült az ellenőrzést megszerezniük. Az ukrán hírcsatornákon felvételek is megjelentek, amelyen vélhetően ukrán katonák láthatóak, amint a város egyik közigazgatási épületéről leszedik az orosz zászlókat.