Ukrajna katonai stratégiája Kurszkban és a keleti fronton

Az ukrán erők Kurszkban végzett hadműveletei és a kelet-ukrajnai frontvonalak helyzete aggodalomra adnak okot a szakértők szerint. Glenn Diesen norvég politológus szerint Ukrajna stratégiai hibát követ el azzal, hogy az oroszországi hadműveletekre koncentrál, miközben a keleti frontvonalak védelmét hanyagolja.

Az ukránok által ostromolt Kurszkban munkásokat keresnek lövészárokásásra, ami arra utal, hogy a harcok tovább folytatódnak ezen a területen. Eközben Diesen szerint az ukránok képességeit egy olyan területért áldozzák fel, amelyet a jövőben valószínűleg nem tudnak majd megtartani. Az ukránok a nyugati szövetségeseiktől kapott modern páncélosokat is bevetik, mint például a Challenger-2-es harckocsikat, azonban ezeknek a bevetésének komoly veszteségei is vannak. Egy felvétel szerint az oroszok kilőttek egy ilyen harckocsit Kurszk megyében, ami különösen fájó veszteség, tekintve, hogy ebből a típusból mindössze 14 darab áll rendelkezésre, és ez a második elismerten meglőtt brit gyártmányú harckocsi.

A kelet-ukrajnai frontvonalakon is zajlanak a harcok, különösen Pokrovszk városa felé, amely fontos logisztikai és közlekedési központ. Az ukránok oroszországi támadása óta ez a frontszakasz háttérbe szorult, de az oroszok továbbra is lassan, de biztosan haladnak előre.

Diesen szerint Ukrajna döntése, hogy más hadműveletekre összpontosít, megkérdőjelezhető, és emlékeztet a háború kezdeti szakaszában történt Popasznaja-virágra, amely jelentős területi nyereséget hozott az oroszok számára. A politológus szerint hasonló helyzet állhat elő Pokrovszk esetében is, ami katasztrofális következményekkel járhatna Ukrajna számára.

A térségi haladás lassúsága ellenére sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Pokrovszk egy nagyobb ipartelepülés, amelyet az ukránok évek óta erődítenek. Egy esetleges ostrom hosszú, kegyetlen harcokat és hatalmas áldozatokat ígér, hasonlóan a 2023-ban Bahmutnál látottakhoz.

Diesen, aki korábban a Russia Today rendszeres kommentátora volt, többször szembesült azzal a váddal, hogy az orosz propaganda üzeneteit segíti népszerűsíteni. Ugyanakkor ellenzi Oroszország Ukrajna elleni háborúját. Az ukránok a Challenger-2-es harckocsikat eddig tartalékolva, nagyobb bevetésekre használták, ami a hadművelet fontosságát is jelzi.