Fordulat Matthew Perry halálának ügyében

Nem hivatalos értesülések szerint több embert letartóztattak Matthew Perry halálának ügyében, aki gondatlanságból elkövetett emberölés áldozata lehetett. A rendőrség csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatót Los Angeles-ben, ahol bejelentették, hogy öt embert vádolnak a színész halálával összefüggésben. A Los Angeles-i rendőrség és az amerikai kábítószer-ellenes hatóság együttműködve vizsgálja, hogy miért volt annyi ketamin a színész szervezetében.

A boncolás során megállapították, hogy Perry vérében lévő ketamin mennyisége olyan magas volt, mintha folyamatosan kórházi altatásban lett volna. A színész halálát ketamin-túladagolás okozta, amelyet balesetnek nyilvánítottak, és nem gyanítottak idegenkezűséget. Az orvosszakértő szerint Perry másfél héttel korábbi ketamin-infúziós kezelése nem magyarázza a vérében lévő ketaminszintet, mivel a drog általában órák alatt lebomlik.

A nyomozás során a rendőrség listát vezet a gyanúsítottakról, melyen ismert nevek is szerepelnek, köztük Charlie Sheen volt felesége, Brooke Mueller. A TMZ információi szerint több bűnüldöző szerv is végrehajtott házkutatási parancsot, melynek során számítógépeket, telefonokat és egyéb elektronikus berendezéseket foglaltak le. A házkutatás során olyan szöveges üzenetekre bukkantak, melyekben Perryről és a kért ketaminról beszéltek.

A letartóztatottak között van Matthew Perry személyi asszisztense, Kenneth Iwamasa, valamint két orvos, Salvador Plasencia és egy másik, nem nevesített orvos, akiket azzal vádolnak, hogy több ezer dollár értékű ketamint szereztek be a színésznek. Az ügyészek szerint Iwamasa négy nap alatt több mint 20 adag ketamininjekciót adott be Perrynek, ami végül a színész halálához vezetett. Továbbá a „ketamin királynőként” emlegetett Jasveen Sangha és Erik Fleming is érintett a ketamin szállításában. Az ügyben további részletek várhatóan a nyomozás előrehaladtával kerülnek nyilvánosságra.

A BBC jelentése szerint a vádlottak közül hárman – köztük a színész asszisztense – már korábban bűnösnek vallották magukat a kábítószerrel kapcsolatos vádakban, míg két másik vádlottat – egy orvost és a „Ketaminkirálynő” néven ismert nőt – csütörtökön tartóztattak le. Martin Estrada amerikai ügyész szerint a vádlottak kihasználták Perry függőségét, hogy meggazdagodjanak, és tudták, hogy nagy kockázatnak teszik ki a színészt. Az ügyészek szerint Perry asszisztense, Kenneth Iwamasa két orvossal együttműködve több mint 50 000 dollár (kb. 18 millió forint) értékű ketamint adott a színésznek a halála előtti hetekben. Az ügyben megvádoltak között van Jasveen Sangha, az úgynevezett „Ketamin Királynő” is, aki két másik vádlott-társ, Erik Flemming és Mark Chavez orvos segítségével szállította a kábítószert Plasenciának. Chavez, Flemming és Iwamasa mindannyian bűnösnek vallották magukat, míg Sangha és Plasencia ellen csütörtök délután emelnek vádat a Los Angeles-i bíróságon.