Két pilóta életét vesztette egy francia vadászgép-balesetben

Két hiányzó pilóta holttestét találták meg Colombey-les-Belles közelében, miután két Rafale vadászgép összeütközött egy északkelet-franciaországi kiképzés során. Az egyik pilóta sikeresen katapultált, míg a másik pilóta és az oktató eltűnt, ami nagyszabású kutatási műveletet váltott ki. A francia elnök, Emmanuel Macron megerősítette a két pilóta, egy kapitány és egy hadnagy halálát. A baleset okát, amely a Saint-Dizier légi bázisról felszálló Rafale vadászgépekkel történt, egyelőre nem ismerik.

A baleset során az egyik pilóta sikeresen katapultált, míg a másik két pilóta kezdetben eltűntnek számított. A roncsokat egy erdős területen találták meg, amelyet magasfeszültségű vezetékek szelnek át. A Rafale vadászgép, amely a balesetben érintett volt, népszerű francia katonai exporttermék, versenyezve az amerikai F-35-tel, és több ország, köztük Horvátország, Görögország, Egyiptom, Katar, India, Indonézia és az Egyesült Arab Emírségek is megvásárolta.

A két Rafale vadászgép összeütközött a levegőben, és a baleset helyszínét egy erdős területen találták meg, amelyet egy magasfeszültségű távvezeték szel át. A baleset okát a francia hatóságok jelenleg nem hozták nyilvánosságra. A Rafale egy negyedik generációs szuperszonikus repülőgép, és népszerű exportcikk a francia védelmi iparban, amely az amerikai F-35-tel versenyez. A gépek a Saint-Dizier-i 113. légi bázisról szálltak fel.