Őzek pusztultak el egy tataházai hígtrágyatározóban

Tataháza külterületén, az 55-ös főút közelében található egy hígtrágyatározó, amelybe az elmúlt héten több őz fulladt bele. A 70 méter átmérőjű és közel 8 méter mély tározóban augusztus 8-án egy vadőr egy őzbak felkutatása során talált rá két élő és hat elpusztult őzre. A Bácsalmás Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság munkatársai mentették ki az élő állatokat, de a keresett őzbak már nem élte túl. Egy nappal később újabb őz került bajba, de őt sikerült kimenteni. Augusztus 12-én egy élő és egy elpusztult őzet emeltek ki a tározóból, valamint további két koponyát találtak. Augusztus 14-én három őz életét sikerült megmenteni.

A Felsőszentiváni Vadásztársaság becslése szerint az elmúlt hét során keletkezett kár meghaladja a 4 millió forintot. Weisz István, a vadásztársaság elnöke szerint a probléma régóta fennáll, és attól tartanak, hogy az évek során számos állat eshetett áldozatul a nem megfelelően védett és nem elkerített létesítménynek.

A tározó tulajdonosa, a Pápai Hús Kft. beszerzési osztályának vezetője, Sallai Tamás szerint a cégnek nem volt tudomása arról, hogy a létesítmény nincs megfelelően bekerítve. A cég állítása szerint a létesítmény minden jogszabályi előírásnak megfelel, engedélyezett, és nem tervezik annak felszámolását vagy betemetését. Sallai Tamás elismerte, hogy más telephelyeiken is gondot okoznak a hasonló tárolókba beszökő, szomjazó állatok, ezért utánajárnak az ügynek.

Vörös Róbert, Tataháza Községi Önkormányzatának jegyzője elmondta, hogy az önkormányzat próbált lépéseket tenni a probléma megoldására, de a tulajdonossal nem sikerült érdemben kommunikálniuk. A jegyző szerint korábban volt kerítés a terület körül, de ennek ma már nyoma sincs.

A Vadászati Kamara és Tataháza Községi Önkormányzat is segítséget ígért az ügy megoldásában. A Felsőszentiváni Vadásztársaság jogi úton is próbál eredményt elérni, ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek. Weisz István, a vadásztársaság elnöke kijelentette, hogy nyitottak minden ötletre és megoldási javaslatra, mert mielőbb meg kell szüntetni ezt a veszélyforrást.