Méhriadó a Bajza utcában: Százezer méh lepte el a kerületet

Csütörtök reggel rendkívüli helyzet alakult ki a VI. kerületi Bajza utcában, ahol a rendőrségnek le kellett zárnia az utca egy szakaszát, miután egy lakóépület harmadik emeletén egy hatalmas méhkaptár jelent meg. A környék lakói és a járókelők életét veszélyeztette a százezer rovar, amelyek egy ablak mellé építették meg otthonukat.

A helyszínre érkező tapasztalt méhész, Boros Tibor segítségével, egy óriási daruval sikerült elérni a magasban lévő fészket. Boros elmondása szerint a méhek rendkívül agresszívak voltak, még a hálós sapka alá is berepültek és csípéseikkel jelentős fájdalmat okoztak. A méhész hozzászokott már a csípésekhez, korábban egy alkalommal 120 csípést is elszenvedett anélkül, hogy rosszul lett volna, de ellenére ennek, sosem hord védőfelszerelést.

A méhek befogását követően Boros Tibor elmondta, hogy a méhek védett fajok, ezért csak befogni szabad őket, irtani nem. A fészket egy hónap alatt építhették fel, ami rendkívül szokatlan a városi környezetben. A leszedett lépben 30-40 kiló mézet talált, amit a méhekkel együtt egy gyékény befogó kasba helyezett, majd otthonukban új kaptárat kapnak.

A méhek jelenléte komoly veszélyt jelentett a lakókra és a környéken közlekedőkre. Boros Tibor szerint, ha egy madár vagy vihar miatt leszakad a fürt és leesik a földre, a több ezer rovar szétoszlik és szétmarják a járókelőket vagy autósokat. A méhész hozzátette, hogy a méhek miatt kilakoltatások és halálesetek is előfordulhatnak, ezért is fontos a szakszerű befogásuk. A rendőrség is egyre gyakrabban segédkezik a méhek befogásában.

Boros Tibor szerint a méhek valószínűleg egy közeli méhészetből szabadulhattak ki, vagy egy faodúban, szellőzőrendszerben telelhettek át. A méhész egy igazi méhészcsaládban él, ahol többen is ebben a szakmában tevékenykednek, és 12 éves fia is nagyon szereti a méheket.

A méhek csípésekor nemcsak mérget, hanem egy feromont is bocsátanak ki, ami a közelben lévő többi méhet is figyelmezteti a veszélyhelyzetre, így ők is támadásba lendülnek. A méhek mérgének fő összetevője a mellitin nevű toxin, emellett hisztamint is tartalmaz, ami fájdalmat és viszketést okoz. Fontos, hogy a csípés után azonnal távolítsuk el a méh fullánkját, mivel az még a csípés után is képes mérget pumpálni az áldozat szervezetébe.