Új majomhimlő-variáns jelent meg Svédországban

Svédországban azonosították az első Afrikán kívüli esetet, ahol az Mpox-Klade I nevű majomhimlő vírusváltozat súlyosabb formáját diagnosztizálták. A svéd közegészségügyi hivatal szerint a lakosság nem forog veszélyben, annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett ki a vírus új variánsa miatt.

A fertőzött személy egy olyan afrikai régióból származik, ahol a vírus már korábban súlyos járványt okozott. Az Mpox-Klade I változat több afrikai országban is megjelent, és a Kongói Demokratikus Köztársaságban az év eleje óta legalább 548 ember halt meg a betegség következtében.

Az új variáns súlyosabb lefolyást és magasabb halálozási arányt okozhat, mint a korábbiak. A majomhimlő járvány nemzetközi aggodalomra ad okot, mivel az idei járvány Kongóban már 14 ezer embert fertőzött meg, és 524-en meghaltak. A betegség influenzaszerű tünetekkel és bőrelváltozásokkal jár, különösen az immunhiányosak lehetnek veszélyben. A védőoltás elérhető a kockázatnak kitett személyek számára, azonban aggályok merültek fel az oltóanyag és a finanszírozás hiánya miatt.

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint összehangolt nemzetközi fellépésre van szükség a járványkitörés megfékezése és emberéletek megmentése érdekében. A variáns az utóbbi hetekben a Kongói Demokratikus Köztársaságon kívül Ugandában, Ruandában, Burundiban és Kenyában is megjelent.

Svédországban a vírus első megfertőződését csütörtökön jelentették be, és ez az első eset, hogy az Mpox-Klade I vírusváltozatát Afrikán kívül diagnosztizálták. Jakob Forssmed szociális ügyi miniszter sajtótájékoztató keretében közölte, hogy délután folyamán megerősítést kaptak a svédországi esetről, az mpox súlyosabb variánsáról, az úgynevezett Mpox-Klade I-ről.

Rusvai Miklós virológus szerint az új variáns sokkal gyakrabban okoz súlyos megbetegedést, és a halálozási arány is magasabb lehet, akár 5-10 százalék is, míg a korábbi, 2022-es variánsnál ez 0,2 százalék volt. Magyarországon akkor 71 esetet regisztráltak, de nem volt halálos áldozat. A 45 évnél fiatalabb generációt veszélyezteti legfőképp az adott vírus, mivel 1979-ben megszüntették a fekete himlő elleni oltást, ami remélhetőleg véd attól, hogy a majomhimlő vírusa súlyos megbetegedést okozzon.