Kszenyija Karelina 12 év börtönre ítélve hazaárulásért

Egy orosz-amerikai nőt, Kszenyija Karelinát, hazaárulás vádjával 12 év szabadságvesztésre ítéltek Jekatyerinburgban, Oroszországban. Karelinát azért ítélték el, mert 51,80 dollárt, körülbelül 18 000 magyar forintnak megfelelő összeget utalt egy Ukrajnát támogató segélyszervezetnek. Az adományozott összeget a szervezet állítólag az ukrán hadsereg fegyverellátására használta fel, bár a Razom for Ukraine nevű jótékonysági szervezet tagadja, hogy katonai célra nyújtana támogatást Kijevnek.

Kszenyija Karelina, aki amatőr orosz balerina és az Amerikai Egyesült Államok állampolgára is, bűnösnek vallotta magát egy zárt ajtók mögötti tárgyaláson az előző héten. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) szerint Karelina pénzt gyűjtött egy ukrán szervezet számára, amely fegyvereket szállított az ukrán hadseregnek. A Razom nevű jótékonysági szervezet sokkot kapott az ítélet hallatán. Karelinát 2023 januárjában tartóztatták le, amikor családját látogatta meg Jekatyerinburgban.

Karelinának, aki korábban Los Angelesben élt és 2021-ben vált az Egyesült Államok állampolgárává, barátja, Chris van Heerden szerint az elmúlt hét idegtépő volt, és aggodalmát fejezte ki Kareliná jólétével kapcsolatban. Az ügyészek 15 év börtönbüntetést kérték, de végül 12 év szabadságvesztésre ítélték egy büntetőkolóniában. Kareliná ügyvédje, Mihail Musajlov reménykedik a fogolycserében, és abban bízik, hogy kliense, akárcsak az amerikai újságíró, Evan Gershkovich, később egy fogolycserével szintén kiszabadulhat. Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly életfogytiglani börtönbüntetést vezetett be a hazaárulásért.

A Karelina ellen folyó vizsgálat a bíróság szerint megállapította, hogy a nő 2022. február 24-én, Oroszország Ukrajna elleni katonai inváziójának első napján utalt át pénzt, amelyből az ukrán hadsereg számára vásároltak gyógyászati eszközöket és katonai felszerelést. Az Oroszországban született Karelina, 2012-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba.