Óbudai korrupciós botrány: a polgármester és több gyanúsított őrizetben

Óbuda polgármesterét, Kiss Lászlót hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják, és az ügyészség letartóztatását kezdeményezte. Az ügyben már több mint tíz gyanúsított van, köztük a III. kerület vezetői is érintettek.

Az Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatalban és több önkormányzati cégnél is házkutatásokat és lefoglalásokat hajtottak végre. Az eljáró ügyészség öt további gyanúsítottat hallgatott ki, akik közül hárman őrizetben vannak. A gyanúsítottak között megtalálható a III. kerület polgármestere, egy önkormányzati vezető, valamint a polgármesteri hivatal egy volt alkalmazottja is.

A Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette Kiss László óbudai polgármester, egy önkormányzati vezető és a polgármesteri hivatal egy volt alkalmazottjának letartóztatását. A korrupciós nyomozásban összesen 16 gyanúsított van, akiket rendszeres vesztegetés és egyéb bűncselekmények elkövetésével vádolnak.

A nyomozás során hamis szerződéseket és alulárazott szolgáltatásokat tártak fel, amelyek önkormányzati cégekhez köthetők. Az ügyészség a polgármestert vesztegetés elfogadásával és hivatali pozíciójának visszaélésével vádolja. A vádak szerint a gyanúsítottak fiktív szerződéseken keresztül pénzt kaptak, amit korrupciós célokra fordítottak.

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat tagadja a visszaéléseket, állításuk szerint minden szerződés törvényes és valós teljesítésen alapult. Azonban a politikai botrány következtében új választásokat kell kiírni Óbudán. Bús Balázs, a korábbi polgármester szerint az óbudai választások jogsértőek voltak, és úgy véli, hogy Kiss Lászlónak és Czeglédy Gergőnek le kellene mondaniuk.

A nyomozás további részletei szerint két új gyanúsítottat azonosítottak, köztük egy kerületi tanácsost és egy cégvezetőt. Czeglédy Gergő alpolgármester letartóztatását október 20-ig meghosszabbították. A polgármesterrel szembeni megalapozott gyanú szerint, dr. Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.