Megújult bölcsődei támogatás: emelkednek a keretösszegek

2024. július 31-től lép hatályba az a rendeletmódosítás, amely lehetővé teszi a megújult bölcsődei támogatás kiírását. A korábban megszűnt „Kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci visszatérésének célzott támogatása” új formában tér vissza, emelkedő keretösszegekkel.

A Pénzcentrum információi szerint a kormány módosította az „egyes továbbadott támogatások kihelyezésének részletes szabályairól szóló kormányrendeletet”, hogy az megfeleljen az új pályázati kiírásnak. A Magyar Államkincstár (MÁK) a hatályba lépés óta eltelt két hét alatt még nem hirdette meg a pályázatot, de áprilisban, ami a bölcsődei beiratkozások időszaka, a MÁK azt közölte, hogy a hivatal "a projekt előkészítési feladatait megkezdte annak érdekében, hogy a bölcsődei térítési díj támogatás mielőbb igényelhetővé váljon a kisgyermekes szülők számára".

A szülők számára fontos változás, hogy a támogatás mértéke gyermekenként legfeljebb havi 50 000 forint lehet, míg egyedülálló szülők, menekült hátterű szülők, gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, sajátos nevelési igényű vagy korai fejlesztésre jogosult, tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülők esetében ez az összeg gyermekenként legfeljebb havi 65 000 forintig emelkedhet. A támogatás összege nem haladhatja meg a támogatást igénylő által fizetett személyi térítési díj 100 százalékát.

A támogatást azok a munkába álló vagy munkába visszatérő szülők igényelhetik, akik bölcsődei ellátásra jogosult gyermeket nevelnek, és állandó lakóhelyük, vagy tartózkodási helyük címe Magyarország kevésbé fejlett régióiban található. A támogatásra önkormányzati és nem önkormányzati fenntartású bölcsődék esetében is lehetőség van. A kevésbé fejlett régiók közé tartozik Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld és Dél-Alföld, ahol a források legalább 66,67%-át a négy legkevésbé fejlett régióban (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl) kell felhasználni.