Egészségügyi válsághelyzet van Magyarországon, állítja Magyar Péter

Magyar Péter szerint Magyarországon egészségügyi válsághelyzet uralkodik, és felszólítja Orbán Viktort, hogy szakítsa meg nyaralását és hívjon össze rendkívüli kormányülést.

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke szerint az Orbán-kormány évek óta szisztematikusan alul finanszírozza és lerohasztja az állami egészségügyet, miközben a kórházi szolgáltatásokat (karbantartás, őrzés, beszerzés, stb.) kiszervezi haveri cégeknek. A politikus szerint a kórházak több mint 70 milliárd forintos adósságot görgetnek maguk előtt, és sokszor nem tudják kifizetni a beszállítókat.

Magyar Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány több tízmilliárd forint adófizetői pénzzel támogatja a magánkórház építési projekteket, és úgy véli, hogy az állami egészségügy lezüllesztése mögött az egészségügy magánosításának terve húzódik meg. A politikus szerint majdnem ezer háziorvosi praxis betöltetlen, és mintegy másfél millió magyar ember nem jut alapszintű, napi orvosi ellátáshoz, a még meglévő háziorvosok 30 százaléka pedig már betöltötte a nyugdíjkorhatárt.

A Tisza Párt elnöke szerint a magyar egészségügyből hiányzik a szükséges ápolók fele, és országszerte több kórházban ápolóhiány miatt maradnak el a műtétek. A kormány 500 ezer forinttal kevesebbet költ fejenként a magyar emberek egészségügyi ellátására, mint a cseh kormány a saját polgáraira.

Magyar Péter szerint a kórházi várólisták egyre hosszabbak, és van olyan beavatkozás, amire 6-7 évet kell várni. Aki nem akar éveket várni például egy protézis beültetésére, az kénytelen milliókat fizetni a magánegészségügyben.

A politikus azt is kifogásolja, hogy a Fidesz-kormány 14 év alatt nem nyúlt hozzá az orvosbárói rendszerhez, és nem kezdte meg az égető reformokat. Magyar Péter követeli, hogy Orbán Viktor hívjon össze rendkívüli kormányülést, váltsa le a felelősöket, a kormány mondja ki, hogy egészségügyi válsághelyzet van Magyarországon és azonnal csoportosítsa át a szükséges plusz forrásokat az egészségügyre, megelőzendő a rendszer totális összeomlását.

A Tisza Párt elnöke azt javasolja, hogy Orbán Viktor azonnali hatállyal szüntesse meg Rogán Antal propaganda minisztériumát és a propagandára allokált százmilliárdokat csoportosítsa át az egészségügyre. A párt vállalja, hogy a kormányzati felhatalmazás után lépésről lépésre, tégláról téglára újjáépíti a magyar egészségügyet.

Magyar Péter kórházi látogatása után ismét a Facebook-oldalán beszélt a magyar egészségügy helyzetéről, és köszönetet mondott „az egészségügyben dolgozó, hősies munkát végző szakembereknek”, akiknek elhivatottságának köszönhető, hogy még nem omlott össze teljesen a rendszer. Emellett rámutatott, hogy a kórházi mosdók többségében nincs szappan és fertőtlenítőszer, illetve folyamatosan nő a kórházi fertőzések száma, és Magyarország világelső több daganatos megbetegedésben.