Lukasenka békés megoldást sürget az orosz-ukrán konfliktusban

Alekszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke, aki Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb szövetségese, arra szólította fel Oroszországot és Ukrajnát, hogy üljenek le tárgyalni és vessenek véget a háborúnak.

Alekszandr Lukasenka a fehérorosz elnök, aki egyben Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese, egy orosz állami televízióban adott interjúban hangoztatta, hogy ideje lenne Oroszországnak és Ukrajnának leülni a tárgyalóasztalhoz, hogy véget vessenek a konfliktusnak. Lukasenka szerint a Nyugat, különösen „magas rangú, amerikai származású emberek” érdeke, hogy folytatódjon a háború, és kizárólag ők akarják, hogy a szláv országok „megsemmisítsék egymást”. A fehérorosz elnök bizonyítékokkal nem szolgált, de felvetette, hogy Kijevnek tervei lehetnek Fehéroroszország megtámadására, és hogy nem fogja hagyni, hogy „ukrán katonák tapossák a földünket”.

Lukasenko kijelentette, hogy nem szeretnék, ha eszkalálódna a helyzet, és nem akarnak háborúzni a NATO-val, de ha szükséges, Moszkva támogatni fogja őket. A fehérorosz elnök hozzátette, hogy nem látnak okot arra, hogy a tavaly Fehéroroszország területére telepített orosz atomfegyvereket bevessék, hacsak nem sértik meg a határaikat.

Minszk a közelmúltban bejelentette, hogy csapatokat küld az Ukrajnával közös déli határra, válaszul azokra a vádakra, miszerint Kijev drónokkal megsértette a fehérorosz légteret. Lukasenko az interjúban megismételte a légtérsértésekkel kapcsolatos állításokat, és azt mondta, hogy a fehérorosz csapatokat azért küldik a határra, hogy „megakadályozzák az áttörést”.

A Politico szerint Lukasenka békére szólított fel, és azt mondta, hogy sem az ukrán népnek, sem az oroszoknak, sem a beloruszoknak nincs szükségük a háborúra. Az ukránok folytatják hadműveleteiket a Kurszki területen, és már több mint ezer négyzetkilométernyi orosz területet tartanak az ellenőrzésük alatt. Lukasenko szerint Belarusz és Oroszország nem érdekelt a frontvonal kiszélesítésében.

Vlagyimir Putyin azonban a Kurszki területen történtek után azt mondta, hogy nincs értelme Kijevvel tárgyalni, és visszavonta a tűzszüneti ajánlatát. Az orosz elnök szerint nem lehet tárgyalni olyan emberekkel, akik válogatás nélkül támadják a polgári lakosságot és infrastruktúrát.

Lukasenko a konfliktust Belarusz és Oroszország „közös háborújának” nevezte, és Kijevet és nyugati szövetségeseit fenevadakként írta le. A belarusz elnök a harcok folytatása helyett tárgyalások megkezdését sürgette, mondván: „Üljünk le a tárgyalóasztalhoz, és vessünk véget ennek a csetepaténak. Sem az ukrán népnek, sem az oroszoknak, sem a belaruszoknak nincs erre szükségük, csak a Nyugatnak áll ez az érdekében”. „Nem akarunk eszkalációt, és nem akarunk háborúzni a NATO-val, de ha Ukrajna mégis provokálja Belaruszt, akkor nem lesz más választásunk” – figyelmeztetett Lukasenko.