Káosz a német reptereken: aktivisták akciója miatt felfüggesztették a forgalmat

Németországi repülőterek működését zavarták meg klímaaktivisták csütörtök reggel, akik az aszfalthoz ragasztották magukat, ezáltal szüneteltették a fel- és leszállásokat több helyszínen.

A Letzte Generation nevű környezetvédő csoport aktivistái hajnali 5 órakor választották a radikális módszert, hogy felhívják a figyelmet a fosszilis tüzelőanyagok használatának problémájára. Két-két aktivista Berlinben, Köln/Bonnban, Stuttgartban és Nürnbergben ragasztotta magát az aszfalthoz. A narancssárga, fényvisszaverő mellényeket viselő tüntetők transzparenseket is kibontottak, melyeken "A kőolaj öl" felirat olvasható volt.

A rendőrség Berlinben és Stuttgartban gyorsan eltávolította az aktivistákat, azonban a köln/bonni és a nürnbergi repülőtér forgalmát felfüggesztették a rendőrségi beavatkozás idejére. A kölni repülőtéren az aktivisták lyukat vágtak a kerítésen, ami miatt illetéktelen behatolás miatt kellett szüneteltetni a forgalmat, de a helyzetet azóta normalizálták. Fontos megjegyezni, hogy a tüntetők egyik helyszínen sem hatoltak be a futópályák területére, kivéve Berlinben, ahol ketten a kifutópályára is odaragasztották magukat.

Ez nem az első eset, hogy a klímaaktivisták hasonló akciókat hajtottak végre; korábban, július végén a frankfurti repülőtér forgalmát is le kellett állítani egy hasonló incidens miatt. Továbbá 2023 májusában Münchenben, valamint az elmúlt évben Genfben is történtek hasonló megmozdulások, ahol a Greenpeace aktivistái a magánrepülőgépek betiltását követelve elfoglalták egy futópályát. A Letzte Generation csoport célja, hogy a világ országai kössenek megállapodást a fosszilis tüzelőanyagok használatának befejezéséről.

A német kormány a repülésbiztonsági törvény szigorításában látja a megoldást, annak érdekében, hogy a klímaaktivisták a jövőben ne hajthassanak végre az eddigiekhez hasonló akciókat. A tervezett reform alapvetően egy új rendelkezés lenne, amely büntethetővé tenné többek között a szándékos, jogosulatlan behatolást a kifutópályára, amennyiben az veszélyezteti a polgári légi közlekedés biztonságát. A német belügyminiszter, Nancy Faeser veszélyesnek és hülyének nevezte az akciót, és súlyos börtönbüntetést javasolt a résztvevők számára, a repülőterek biztonságát pedig szigorúbban őriztetné.