Hidvéghi Balázs átveszi Győrffy Balázs országgyűlési mandátumát

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön kiadta Hidvéghi Balázsnak az országgyűlési mandátumot, amely Győrffy Balázs EP-választáson szerzett mandátuma miatt üresedett meg.

Győrffy Balázs, aki a 2022-es parlamenti választáson a Fidesz és a KDNP közös listájának 13. helyén mandátumot szerzett, július 9-én mondott le képviselői tisztségéről, hogy az Európai Parlamentben folytassa munkáját. A jogszabályok értelmében, ha a listán szerzett mandátum megüresedik, a jelölőszervezet jelölheti ki, kinek adják ki a mandátumot. Ebben az esetben a közös pártlistát állító jelölőszervezetek Hidvéghi Balázst, aki korábban Szentkirályi Alexandra főpolgármesteri kampányfőnöke volt és 2019 és 2024 között európai parlamenti képviselő, jelölték a megüresedett helyre.

Az NVB a bejelentést törvényesnek találta, és 15 igen szavazattal döntött Hidvéghi Balázs országgyűlési mandátumának kiadásáról. Az NVB határozata azonban nem jogerős, és ellene három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

A Fidesz-KDNP jelöltje, Szentkirályi Alexandra végül két nappal a választás előtt visszalépett, és arra kérte a támogatóit, hogy a polgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra ikszeljenek. Hidvéghi Balázs 2019 és 2024 között európai parlamenti képviselő volt, így tulajdonképpen helyet cserélnek Győrffyvel. A június 9-ei választás előtt Hidvéghi vezette Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölti kampányát, amely végül egy utolsó pillanatos visszalépésbe torkollott.