Észak-Korea újra megnyitja kapuit a nemzetközi turisták előtt

Észak-Korea közel öt év utáni teljes elszigeteltség után 2024 végétől tervezi újra megnyitni kapuit a nemzetközi turisták előtt, kezdetben a hegyvidéki Szamdzsijon városával, amely Kim Dzsongil állítólagos szülőhelye.

A pekingi székhelyű Koryo Tours és a shenjangi székhelyű KTG Tours szerint a turizmus hivatalosan 2024 decemberében indul újra, bár a pontos időpontokat és útvonalakat még véglegesíteni kell. A Koryo Tours szerint a további részleteket az elkövetkező napokban és hetekben közlik, míg a KTG Tours szerint Szamdzsijon mellett valószínűleg Phenjan és más helyek is megnyílnak a turisták előtt.

Szamdzsijon a kínai határ közelében helyezkedik el, és közel van a Koreai-félsziget legmagasabb hegycsúcsához, a Pektu-hegyhez, amely egy aktív vulkán és kiemelkedő fontosságú mind az észak-, mind a dél-koreaiak számára. A Pektu-hegy csúcsának meglátogatása az észak-koreaiak számára a vallási zarándoklathoz hasonlít, és a legendás Pektu-vérvonal adja az uralkodó Kim család legitimitását. A koreai nép bölcsőjének is tekintik a hegyet.

A turizmus újraindítása jelentős bevételt jelenthet Észak-Koreának, amely a nemzetközi szankciók ellenére is igyekszik fenntartani gazdaságát. Kim Dzsongun észak-koreai vezető személyesen ellenőrizte a Szamdzsijonon belüli építkezéseket, és korábban jelezte, hogy a „baráti” országokból – köztük Oroszországból és Kínából – érkező látogatókat részesítené előnyben.

Az Egyesült Államok útlevelei nem érvényesek az Észak-Koreába történő utazásra, kivéve, ha az Egyesült Államok külügyminisztériuma külön engedélyt ad erre. Az ország a negyedik szintű kategóriába sorolva, az utazásra nem ajánlott helyek közé tartozik.

A világjárvány miatt Észak-Korea határait több évre hermetikusan elzárták, és csak idén engedélyezték a belépést egy kisebb orosz turistacsoport számára. Az év elején mintegy 100 orosz turistát fogadtak Észak-Koreában, akik egy észak-koreai tulajdonú Air Koryo repülőgéppel utaztak Vlagyivosztokból.

A turizmus újbóli megnyitására vonatkozó bejelentések körülbelül egy hónappal azután érkeztek, hogy Kim Dzsongun meglátogatott egy új tengerparti turisztikai helyszínt, a Wonsan-Kalma övezetet, amely jelenleg fejlesztés alatt áll az ország keleti partvidékén. Az észak-koreai vezető elmondta, hogy az üdülőhely 2025 májusában nyílik meg.

Chad O'Carroll, az amerikai Korea Risk Group elemzőcég vezérigazgatója szkeptikus a bejelentéssel kapcsolatban, és szerinte idén decemberben még nem indul be a turizmus Észak-Koreában, mert még nem készült el minden fejlesztés Szamdzsijonban.

A most a turisták előtt megnyitott Szamdzsijon az elmúlt években kritikus fejlesztéseken esett át, és az észak-koreai állami média szerint további beruházások is tervben vannak, többek között a város repterének felújítása, egy katonai létesítmény átalakítása üdülőhellyé, illetve új vasutak és hotelek építése.