A hosszú hétvége időjárása: enyhül a hőség, de maradnak a zivatarok

A hosszú hétvége második felében várhatóan enyhül a hőség, de a záporok és zivatarok továbbra is jellemzőek lesznek az ország több részén.

Vasárnapig még 33-40 Celsius-fok közötti értékekre számíthatunk a legmelegebb órákban, azonban a jövő hét elejére már 28-34 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatóak. A HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzése szerint pénteken napos időre van kilátás gomoly- és fátyolfelhők társaságában, de Sopron térségében és az északkeleti megyékben helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. Az északnyugati szél napközben megélénkülhet, a délutáni hőmérsékletek pedig 33-39 fok között alakulnak.

Szombaton sok napsütés ígérkezik, de néhol záporok, zivatarok zavarhatják meg az idilli képet. A légmozgás általában mérsékelt lesz, de a zivatarok térségében erős, viharos lökések is előfordulhatnak. A hajnali hőmérsékletek 15-25 fok között, míg a délutániak 33-40 fok között várhatóak.

Vasárnap a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütésre lehet számítani, de szórványosan kialakulhat zápor, zivatar. A déli, délkeleti szél helyenként megélénkülhet, zivatarban erős vagy viharos lökések is lehetnek. A hajnali hőmérsékletek 16-25 fok között, a délutániak pedig 32-40 fok között alakulnak, délkeleten lesz a melegebb.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett többórás napsütés valószínű, de több helyen kialakulhat záporeső, zivatar. Az északi szél nagy területen megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A minimum-hőmérséklet 15-23 fok között, a csúcsérték pedig általában 28-34 fok között várható, de a csapadékos tájakon hűvösebb, délkeleten pedig melegebb időre kell készülni.

Kedden, augusztus 20-án a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütésre lehet számítani, de szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél több helyütt megerősödik, zivatarban viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban 16-24 fok között, délután pedig 27-35 fok között valószínű. Az Időkép előrejelzései szerint a jövőhét elején érkező hidegfront hosszabb ideig lesz a hazánk felett, és északkeleten, valamint délkeleten van a legkevesebb esély arra, hogy elmossa az eső az államalapítási ünnepségeket, míg a viharos szél elsősorban a nyugat-dunántúli területeket sújtja majd.