Gena Rowlands, a Szerelmünk lapjai színésznője elhunyt

94 éves korában meghalt Gena Rowlands, az amerikai színésznő, aki a Szerelmünk lapjai című filmben nyújtott emlékezetes alakításáról vált ismertté.

Gena Rowlands hosszú és sikeres pályafutása során kétszer is Oscar-díjra jelölték, először az 1974-es Egy hatás alatt álló nő, majd az 1980-as Glória című filmek főszerepeiért, amelyeket volt férje, John Cassavetes rendezett. Utolsó filmje a 2014-es Hat hét, hat tánc volt, és pályafutása során négy Emmy-díjat, két Golden Globe-díjat és egy Ezüst Medvét is elnyert, utóbbit 1977-ben a Premier című Cassavetes-filmért.

A színésznő halálának pontos oka nem ismert, de korábban nyilvánosságra került, hogy Alzheimer-kórral küzdött. Ezt a betegséget a Szerelmünk lapjai című filmben is megjelenítette, ahol egy demenciában szenvedő nőt alakított, amit fia, Nick Cassavetes rendezett. Nick Cassavetes az Entertainment Weeklynek beszélt arról, hogy édesanyja az elmúlt öt évben a valóságban is meg kellett küzdenie a betegséggel, és "teljesen demens" volt.

Rowlands 1930-ban született Wisconsinban, és karrierje során New Yorkban is megfordult, ahol 1954-ben már Broadway-darabban szerepelt. A színésznő életművéért 2015-ben tiszteletbeli Oscar-díjjal ismerték el, ugyanebben az évben hagyott fel a színészkedéssel.

A Szerelmünk lapjai film forgatása során Rowlands és fia, Nick Cassavetes sokat beszélgettek az Alzheimer-kórról, hogy a színésznő alakítása minél hitelesebb legyen. Rowlands maga is személyes tapasztalatokkal rendelkezett a betegségről, hiszen édesanyja, Lady Rowlands is Alzheimer-kórban szenvedett. A színésznő azt nyilatkozta, ha nem a fia rendezte volna a filmet, nem is vágott volna bele.