A Margitsziget egy részének állami kisajátítása aggasztja Budapest főtájépítészét

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az állam az augusztus 20-i tűzijáték idejére kisajátította a Margitsziget egy részét, és hogy a fővárosi tulajdonban lévő közpark használatához nem kell engedélyt kérnie az önkormányzattól.

Bardóczi Sándor szerint a Margitsziget közparkja fővárosi tulajdonban van, de az állam ezt és más fővárosi helyszíneket is jogszabályban biztosított ingyenes közterülethasználattal kerül ki, így nem szükséges engedélyt kérnie a rendezvényeire. A főtájépítész Facebook-bejegyzésében hozzátette, hogy a Margitsziget déli részét augusztus 20. dél és augusztus 21. dél között nem lehet megközelíteni a Margit híd irányából, és a terület nagy részét lezárják a tűzijáték biztonsági előírásai miatt.

A főtájépítész kifogásolja, hogy nem kaptak részletes tájékoztatást arról, mi fog történni a szigeten, különösen az évszázados platánfák között. Bardóczi szerint nem világos, hogy milyen felépítmények kerülnek a sziget különböző pontjaira, mint például a margitszigeti szökőkút, a Pest-Buda szobor, az Atlétikai Centrum vagy a pólópálya területén, és ezek milyen károkat vagy tűzveszélyt okozhatnak. Aggodalmát fejezte ki a közpark állapotával és a lezárásokkal kapcsolatban is, amelyek szerinte az adóforintok pazarlását jelentik, miközben a környék kutyái elmenekülnek, és a levegő minősége romlik.

Az augusztus 20-i tűzijátékról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy az "ezelőtt soha nem látott méretű" és "gigászi" lesz, és a magyarság történetének legfontosabb eseményeit fogja elmesélni, a csodaszarvastól a honfoglalásig. A tűzijáték mellett drónshow és fényfestés is lesz, és csaknem öt kilométer hosszú, úgynevezett látványtéren több mint negyvenötezer különálló pirotechnikai effekt jelenik meg. A költségekről még nincsenek információk. A Tisza párt családi napot és különböző rendezvényeket jelentett be a Margitszigetre augusztus 20-ra, de hogy az állami lezárások hogyan befolyásolják majd a párt ünnepi programját, azt egyelőre nem lehet tudni.