Lebuktatták Banksy-t vagy csak egy utánzó működik a háttérben?

Egy rejtélyes alakot videóztak le, amint három struccot fest egy londoni postaláda köré, ami felveti a kérdést, vajon maga Banksy, a híres street art művész lehet-e az illető, vagy csak egy ügyes utánzó.

A londoni utcákon az utóbbi időben egyre több állatokat ábrázoló graffiti bukkan fel, amelyek stílusa és tematikája Banksy korábbi munkáira emlékeztet. A legfrissebb mű, amely három struccot ábrázol, szintén illeszkedik ebbe a sorozatba. Banksy augusztusban több helyre is állatokat festett, köztük orrszarvút, kecskét és gorillát is, így a struccos alkotás is beleillik ebbe a mintázatba. A művész még nem erősítette meg, hogy az ő alkotása lenne.

A The Sun beszámolója szerint egy elhaladó autóból készített felvételen egy férfi látható, aki fehér pólóban és fekete rövidnadrágban éppen a struccokat festi fel a falra. A videó leírásában a The Sun X-csatornája egy másolóról ír, de mivel Banksy személyazonossága ismeretlen, a találgatások szerint bármi lehetséges.

Banksy hivatalos csapata reagált a felvétellel kapcsolatos találgatásokra, és határozottan cáfolták, hogy a művész lenne a videón, és a struccok sem az ő munkáját dicsérik. A szakértők azonban úgy vélik, hogy a struccos kompozíció stílusa illeszkedik a művész által az elmúlt napokban közzétett sorozathoz.

A művész legutóbbi, hivatalosan felvállalt alkotása egy gorillát ábrázol, amely más állatokat szabadít ki, és a londoni állatkert redőnyén jelent meg. A struccos kép még nem kapott hivatalos megerősítést, így a rejtély továbbra is fennáll, hogy valóban Banksy műve-e az új graffiti, vagy csak egy ügyes utánzó alkotása. A hírnevét a névtelenségére felépítő, titokzatos művész esetében nem mindenkit győzött meg a hivatalos reakció: sokak szerint túl sok az egybeesés, és valóban Banksy lehet a felvételen, mások szerint csak valaki Banksynek adja ki magát.