Az ukrán offenzíva és az evakuációk folytatódnak Kurszk és Belgorod régiókban

Az ukrán erők offenzívája Kurszkban továbbra is tart, miközben Oroszország több régióból is megkezdte a lakosság evakuálását. A legfrissebb jelentések szerint az oroszok már közel 200 ezer embert menekítettek ki, és a konfliktus újabb területekre terjed.

Az ukrán hadsereg csütörtökön folytatta a támadásokat Kurszkban, és az orosz hatóságok válaszul elrendelték körülbelül 20 ezer ember evakuálását a Gluskov körzetből. Az orosz védelmi minisztérium szerint a hadsereg drónokat lőtt le a Belgorod régió felett, ami miatt veszélyhelyzetet hirdettek ki ebben a régióban is.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök hivatalának vezető tanácsadója közösségi oldalán azt állította, hogy az ukrán erők csak biztonsági feladatokat látnak el a határ menti régiókban, és nem törekednek területek elfoglalására, hanem az orosz katonai létesítmények megsemmisítésére koncentrálnak. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök támogatását fejezte ki a kurszki offenzíva mellett, és a Bloomberg információi szerint Ukrajna a nyugati szövetségesei elől is titokban tartotta a támadást, amíg az ukrán erők meg nem indították.

Az orosz erők további területeket foglaltak el Ukrajnában, és már csak 13 kilométer választja el őket Pokrovszktól, miközben az ukrán erők 30 kilométerre nyomultak előre Oroszország területén belül. A Kremlt felkészületlenül érte az ukrán betörés, amely már a tizedik napja tart, és az orosz vezetés számára egyre kellemetlenebb helyzetet teremt.

Az orosz védelmi minisztérium ragaszkodik ahhoz, hogy az ukránok mélyebbre nyomulási kísérleteit meghiúsították, bár korábban azt is állították, hogy sikerült megállítani a kurszki offenzívát. Az ukrán főparancsnok, Olekszandr Szirszkij szerint az ukránok 1000 négyzetkilométernyi orosz területet tartanak ellenőrzésük alatt, de ezt az állítást sokan szkeptikusan fogadják.

A konfliktus újabb színtere a Belgorod megye, ahol az ukrán hadsereg a Kolotivka ellenőrzőpont térségét támadta meg. Az orosz Rybar thinktank szerint az ukránok átmenetileg átvették az ellenőrzőpont feletti uralmat, de egy orosz ellentámadás után visszavonultak. A Rybar felvételei tűzharcot és egy ukrán csapatszállító járművet mutatnak a lerombolt határátkelő mellett. A támadások mögött az orosz védelem gyengeségeinek feltérképezése állhat.

Az orosz védelmi minisztérium válaszul különleges testületet hozott létre az orosz határ, határmenti régiók és ezek lakosságának védelmére, a térségbeli stratégia összeállítására. A testület elnöke Andrej Beluszov védelmi miniszter lesz, hatásköre Belgorod, Brjanszk és Kurszk régiókra terjed ki, amelyek határosak Ukrajna északi részével. Az orosz vezetés azt reméli, hogy a testület működésének köszönhetően könnyebb lesz a határok védelmi műveleteinek és a határtérségben mozgó orosz csapatok munkájának összehangolása, illetve a térség civil lakosságának védelme. Az új csoport főleg a régió védelmi stratégiáját finomhangolja majd, a térségben működő csapatok közvetlen irányításáért továbbra is a katonai vezérkar lesz felelős. A testület rendszeresen, heti egyszer ülésezik majd.