Gigászi méreteket ölt az eddig legdrágább augusztus 20-i tűzijáték

Augusztus 20-án, a Szent István-napi ünnepségek keretében a Petőfi hídtól a Margitsziget alsó harmadáig terjedő, csaknem öt kilométer hosszú látványtéren több mint negyvenötezer pirotechnikai effektet és drónshow-t tekinthetnek meg az érdeklődők.

Az idei tűzijátékot számos pirotechnikai elem, mint a tűzmozsár, kartács, római gyertya, görögtűz, szikraszökőkút és lángeffektek teszik különlegessé. A több mint huszonkilencezer pirotechnikai terméket ötszáz indítási pontról, köztük 9 folyami uszályról, 65 pontonról, a Szabadság, az Erzsébet és a Margit hídról indítják a szakemberek, akik már fél éve készülnek erre a grandiózus eseményre.

A szervezők hangsúlyozták, hogy a látványtér szélességének köszönhetően a Duna-part bármely pontjáról hasonló vizuális élményben lehet részük a nézőknek. A tűzijátékot kiegészítő drónshow keretében 1300 pilóta nélküli repülőeszköz által megjelenített magyar történelmi jelképek is megtekinthetők lesznek.

A tűzijáték narratívája a nemzeti mesehagyományból ismert karakterek, mint a csodaszarvas, Attila, Csaba királyfi, a honfoglalás és Szent István király történetén keresztül bontakozik ki. Az Elek Norbert által komponált zenei aláfestés a magyar népdalhagyomány mellett Liszt Ferenc és Kodály Zoltán műveit is felidézi, és az öreg pásztor által felvillantott mondabéli és történelmi epizódok adják a narrációval ellátott tűzijátékshow hat tételét.

Az ünnepi programokat Európa legnagyobb tűzijátékát megálmodó és megvalósító szaktekintélyek, mint a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja, Seres Anikó, a fényfestésért és látványtervezésért felelős Besnyő Dániel, valamint a művészeti koncepciót előkészítő Iványi Árpád és Réti Barnabás készítették elő.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal idén 12,5 milliárd forintot adott a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségnek a Szent István Napi Programsorozat megrendezésére. Ehhez jön még hozzá a korábban a tűzijáték megszervezésére adott 2,4 milliárdos támogatás, így az ünnepség összesen legalább 15 milliárd forintnyi közpénzbe kerül majd.

A Szent István-nap további programjairól és részleteiről a szentistvannap.hu weboldalon és a Szent István Nap mobilapplikációban tájékozódhatnak az érdeklődők.