Több mint 30 ezer beteg vár műtétre, jelentős eltérések a várakozási időben

Több mint 30 ezer beteg sorakozik a műtéti várólistákon, és a helyzet nem javult a koronavírus-járvány óta. A kormány évente több milliárd forintot költ a várakozás csökkentésére, de egyes műtétekre akár közel két évet is kell várni. A kórházi várólisták számait infografikákon mutattuk be, és jelentős eltérések vannak a régiók között.

Az Economx múlt hónapban számolt be arról, hogy a hőség miatt több kórház műtői használhatatlanná váltak, ami tovább súlyosbította a helyzetet. A kormány azonban úgy véli, hogy minden rendben van, és a korábbi egészségügyért felelős miniszter, Kásler Miklós szerint a hőség nem akadályozza meg az életmentő műtéteket. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint jelenleg 30.416-an várnak valamilyen műtéti beavatkozásra. A kötelező várólisták mellett vannak kapacitáshiány miatt vezetendő várólisták is, amelyek nem kötelező érvényűek, és csak akkor muszáj vezetni, ha a várakozási idő meghaladja a 60 napot. A betegek több mint fele, 13 765 fő térdprotézis-műtétre vár, míg a csípőprotézis-műtétre várakozók a második legnagyobb csoportot alkotják 7447 fővel, illetve a szürkehályog-műtétre várakozók száma 4233 fő. Az elmúlt félévben közel 25 ezer beavatkozást végeztek el, de ez a szám jóval kisebb, mint a várakozóké.

A várakozási idők terén is jelentős különbségek vannak. A NEAK adatai szerint a térdprotézis műtétnél az elmúlt fél évben az átlagos tényleges várakozási idő 324 nap volt. Térdprotézis-műtétnél Kiskunhalason és Kaposváron az átlagos várakozási idő 600 nap feletti, míg Budapesten az Uzsoki utcai kórházban általában 154 napos várakozási idő után végezték el a műtétet. A Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházban a térdprotézis műtétre váróknak 616 nap az átlagos tényleges várakozási idő, míg az Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkorházban a leghosszabb a várólista térdprotézisre, itt 357 napot kell várni.

A területi különbségek mellett a nem hivatalos várólisták is problémát jelentenek. Tavalyi cikksorozatunkban bemutattuk, hogy vannak titkos nyilvántartások, amelyekről sok beteg nem is tud. A kormány szerint a szolgáltatók nem vezethetnek két listát, de a gyakorlatban előfordulnak eltérések. A Pénzcentrum szerint az egészségbiztosító trükkösen igyekszik javítani a statisztikákat, például a 60 napot meghaladóan várakozók számát közlik csak.

Az Átlátszó cikke szerint a hosszú várakozási idők miatt egyre több beteg keres alternatív megoldásokat, például a magánegészségügyi szolgáltatásokat. A NEAK tájékoztatása alapján a várólisták rövidítése érdekében technikai fejlesztéseket is végeznek, például az új oldal megmutatja majd, hogy hol van a legkisebb várakozási idő az adott műtétre.