Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a majomhimlő miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett az afrikai majomhimlő gyors terjedése miatt. A döntést egyhangúlag hozták meg egy szerdai különleges ülésen.

Az idei év elején kezdődött járvány súlyosabb, mint a korábbiak, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 15 000 esetet és több mint 500 halálesetet regisztráltak. A vírus most szexuális úton terjed, és mind a fiatal nőket, mind a férfiakat érinti. A WHO sürgősen felszólítja a potenciális gyártókat, hogy nyújtsanak be kérelmeket a majomhimlő elleni vakcinák gyorsított jóváhagyására.

A majomhimlő tünetei közé tartozik a fájdalmas kiütések, láz, fejfájás és nyirokcsomó-duzzanat. A mutált vírusváltozat jelentős kockázatot jelent, különösen a gyenge immunrendszerrel rendelkező személyek számára. A korai felismerés és a megfelelő közegészségügyi intézkedések létfontosságúak a vírus leküzdésében.

A nemzetközi közegészségügyi vészhelyzet kihirdetésének célja, hogy a országokat felkészítse egy lehetséges járványra. A WHO az Mpox-Klade I változat miatt aggódik, amelyet a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén észleltek, és amely súlyosabb betegséget okozhat az előző változatoknál. Ezt a változatot Ugandában, Ruandában, Burundiban és Kenyában is jelentették. Az Afrikai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (Africa CDC) általános egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a majomhimlő miatt, és nemzetközi segítséget kért 2 millió vakcina adag előállításához. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július végén "nagyon alacsonynak" minősítette az új változat Európába való terjedésének kockázatát. A majomhimlőt először 1970-ben fedezték fel emberekben a Kongói Demokratikus Köztársaságban, általában enyhe tüneteket okoz, de ritka esetekben halálos lehet.

A WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz nagyon aggasztónak nevezte a mpox új törzsének elterjedését a Kongói Demokratikus Köztársaságban, miután kiderült, hogy korábban nem jelentett szomszédos országokban is kimutatták a járványt. A szervezet jelenleg 15 millió dollárt kér a tagországoktól, és információkat gyűjt annak meghatározásához, hogy mennyi pénzre lesz még szükség a járvány megfékezéséhez. A himlő kevésbé fertőző, általában enyhébb tünetekkel járó változatába a betegek 3-6%-a hal bele. Vakságot és torzulást okozhat, és nagy veszélyt jelent a gyermekekre, a várandósokra és a gyenge immunrendszerű emberekre.