Ukrajna szövetségesei támogatásáról biztosították az országot

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok vezetői megvitatták az ukrajnai helyzetet, és elkötelezettségüket fejezték ki az ország mellett állásra.

John Healey brit védelmi miniszter és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter egyeztetett az ukrajnai és a közel-keleti helyzetről. Healey nyilatkozatában kiemelte, hogy az ukrán erők bátor harcot folytatnak az orosz agresszió ellen, és a két ország egyetértett abban, hogy támogatni kell Ukrajnát a szükséges létfontosságú felszerelésekkel. Az ukrán erők jelenleg is folytatják előrenyomulásukat az oroszországi Kurszk térségében.

John Healey Twitter-üzenetében kifejezte megelégedését az amerikai partnerrel folytatott beszélgetés után, hangsúlyozva az együttműködés fontosságát a bizonytalan időkben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szövetségeseit arra kérte, hogy engedélyezzék Ukrajnának a nagy hatótávolságú csapásokat Oroszország területén belül. Zelenszkij a Telegramon közzétett beszédében arra szólította fel partnereit, hogy támogassák Ukrajnát ebben a lépésben, mivel szerinte minél merészebbek a döntések, annál kevesebb lehetősége marad Putyinnak. Az ukrán elnök üdvözölte az ország előrenyomulását Kurszk térségében, és kiemelte, hogy ezzel stratégiai céljukat érték el.

Az orosz védelmi tárca szerint az orosz haderők visszaverték az ukrán támadásokat a Kurszki területen, és súlyos veszteségeket okoztak az ukrán erőknek. A tárca szerint az utóbbi egy napban az ukrán hadsereg 270 katonát és 16 páncélozott járművet veszített. Az orosz hatóságok elismerték, hogy elveszítettek 28 települést, de állítják, hogy az ukránok 40 kilométeres szélességben 12 kilométer mélyen hatoltak be Oroszországba.

A Kurszki területtel szomszédos Belgorodi terület kormányzója szükségállapotot hirdetett ki az ukrán erők légitámadásai miatt kialakult „rendkívül nehéz és feszült” helyzet miatt. A bombázásokban házakat romboltak le, polgári személyek haltak meg, illetve sebesültek meg. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz erők 117 dróntámadást vertek vissza, és négy harcászati rakétát semmisítettek meg. Orosz katonai repülőterek is jelentették, hogy támadás célpontjai voltak.

Az orosz hatóságok tájékoztatása szerint eddig több mint 120 ezer ember menekült el a Kurszki területen dúló harcok elől. A legfrissebb adatok szerint az offenzíva során 12 polgári személy halt meg, 121 másik megsebesült, közöttük tíz gyermek. Az orosz védelmi tárca adatai szerint Kijev a kurszki hadművelet kezdete óta 2300 katonát, 37 harckocsit és 32 páncélozott szállítójárművet veszített.