Új felvételek a Donald Trump elleni merényletkísérletről

Eddig nem látott testkamerás felvételek kerültek nyilvánosságra a Donald Trump elleni merényletkísérlet előtti és utáni pillanatairól, amelyek alapján a helyi és állami rendőrök korábban kérték az Egyesült Államok Titkosszolgálatát, hogy biztosítsák azt az épületet, ahonnan a merénylő tüzelt. A felvételek világosabb képet mutatnak a júliusban történt eseményekről.

A pennsylvaniai rendőrség által közzétett felvételek tanúsága szerint a helyi rendőrök napokkal a gyűlés előtt kérték a titkosszolgálatot, hogy vezényeljenek embereket az épületbe, ahonnan a fegyveres tüzelt. A felvételeken egy rendőrtiszt látható, amint társa felsegíti a háztetőre, ahol megpillantja a fegyverest, Thomas Matthew Crooksot, másodpercekkel azelőtt, hogy az tüzet nyitott a Trump-gyűlésen.

A merénylet során Donald Trumpot egy golyó megsebesítette, egy ember meghalt, két további pedig súlyosan megsebesült. A merénylő holttestéről készült felvételeket a Butler Township-i rendőrség adta ki.

Kommunikációs zavarok és a titkosszolgálat kudarca

A felvételek a frusztráció, a zavarodottság és a félreértések pillanatait rögzítik. Egyik felvételen egy helyi rendőr dühösen beszél arról, hogy hiába kérte a titkosszolgálatot, hogy biztosítsák az épületet. A titkosszolgálat emberei végül lelőtték Crooksot, miután nyolcszor lőtt Trump irányába. A helyszínen a titkosszolgálat helyett helyi és állami rendőrök járőröztek, de Trumpot a titkosszolgálat ügynökei húzták le a színpadról.

A felvételeken egy rendőr zavarodottságát fejezi ki, mert nem érti, miért nincs ember a tetőn, és azt hitte, hogy a tető biztosítva van. A titkosszolgálat három mesterlövészt helyezett el egy szomszédos épületben, akik közül egyikük korábban kiszúrta és le is fotózta Crooksot, majd elhagyta a posztját, hogy megkeresse a gyanús személyt.

A titkosszolgálat és a rendőrség felülvizsgálata

Az Egyesült Államok Titkosszolgálatának szóvivője, Anthony Guglielmi elismerte, hogy a merényletkísérlet a titkosszolgálat kudarca volt, és közölte, hogy felülvizsgálják és frissítik védelmi politikájukat és eljárásaikat. Az FBI és egy 13 törvényhozóból álló kétpárti képviselőházi testület is vizsgálja az esetet. A Secret Service új megbízott vezetője, Ronald Rowe is megérintette a történtek, és sok álmatlan éjszakája volt emiatt. A titkosszolgálat közölte, vizsgálja a most nyilvánosságra hozott testkamerás videót. A titkosszolgálat vezetője azóta lemondott a posztjáról, és az amerikai képviselőház rendkívüli munkacsoport létrehozásáról döntött, amelynek feladata, hogy feltárja a merényletet megelőző titkosszolgálati hiányosságokat.

A merénylet óta tudni, hogy szemtanúk is jelezték a biztonságiaknak, hogy valaki van a tetőn, és a helyi SWAT-csapat mesterlövésze több mint 90 perccel a lövöldözés előtt kiszúrta Crooksot. A kommunikációs zavarok miatt egyelőre nem világos, hogy miért nem volt ember a tetőn a merénylet pillanatában.