Új rendelet szabályozza a tiltott és korlátozottan használható tárgyakat az iskolákban

Megjelent egy rendelet, amely részletesen meghatározza, milyen tárgyakat nem szabad bevinni az iskolákba, valamint melyek azok, amelyeket csak korlátozottan lehet használni. A szabályok az első osztálytól a tizenharmadikig érvényesek, és a pedagógusok feladata lesz azok betartatása.

A Magyar Közlönyben közzétett jogszabály két kategóriát különböztet meg: a tiltott és a korlátozottan használható tárgyakat. A tiltott tárgyak közé tartoznak többek között a 8 centiméternél hosszabb pengéjű kések, dobócsillagok, rugóskések, íjak, számszeríjak, francia kések, szigonypuskák, parittyák, csúzlik, ólmosbotok, boxerek, láncos botok, gázspray-k, lőfegyverutánzatok, elektromos sokkolók, valamint az álkulcsok és a zárnyitó szerkezetek. Ezenfelül tilos az iskolába bevinni minden olyan eszközt vagy terméket, amelynek birtoklása a szabálysértési törvényt vagy a Büntető Törvénykönyvet sérti, így például a kábítószereket, lőfegyvereket vagy pirotechnikai eszközöket.

A diákok nem vihetnek be dohányterméket és alkoholt sem, illetve minden olyan terméket, amit 18 éven aluli fiatalnak nem lehet eladni. Az energiaitalok azonban még nem tartoznak a tiltott termékek közé, mivel a parlament még nem fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely megtiltaná az energiaitalok eladását 18 év alattiaknak.

A korlátozottan használható tárgyak közé sorolják a mobiltelefonokat, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközöket, valamint az internetelérésre alkalmas okoseszközöket. Ezeket a tanítási nap kezdetén le kell adni, és az iskola köteles azokat megőrizni, majd a tanítás végén visszaadni a diákoknak. A házirendben meghatározott időpontokban azonban a diákok mégis használhatják ezeket az eszközöket.

A tiltott tárgyakat – amennyiben a törvény nem tiltja azok birtoklását – a diákok visszakaphatják, ha elmúltak 18 évesek, vagy a szülők vehetik át, illetve ha a tárgy másé, akkor annak a tulajdonosának adják vissza. A pedagógusok jogosultak ellenőrizni és számon kérni a diákokat a tiltott tárgyak birtoklásával kapcsolatban, és szükség esetén rendőrt is hívhatnak.

A rendelet értelmében, ha egy diák engedélyt kap arra, hogy nála legyen tiltott tárgy, azt alaposan adminisztrálni kell, beleértve a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát, valamint a birtokolható tárgyat. Az új szabályok betartása plusz terhet ró a pedagógusokra, és nehézséget jelenthet számukra, hogy az összes feladatuk mellett erre is figyelmet fordítsanak. A rendelet szeptember 1-jén lép hatályba.