Japánban megaföldrengésre figyelmeztetik a lakosságot

Japán kormánya figyelmeztetést adott ki a lakosságnak egy megaföldrengés fokozott kockázata miatt, amelyre korábban sosem volt példa. A lakosságot arra kérik, hogy legyenek éberek, de folytassák mindennapi életüket, miközben fokozott készenlétben kell lenniük az elkövetkező napokban.

A figyelmeztetés csütörtökről péntekre virradó éjjel került kiadásra, néhány órával egy 7.1-es erősségű földrengés után, amely a déli Kjúsú szigetét érintette. A földrengés epicentruma a Csendes-óceán partjainál húzódó Nankai-árokban volt, amely egy szeizmikusan aktív terület, és korábban már több ezer ember életét követelő pusztító földrengések helyszíne volt.

A szakértők szerint 70-80 százalékos esély van arra, hogy a következő 30 évben egy 8-as vagy 9-es erősségű földrengés rázza meg Japánt. A legpesszimistább becslések szerint egy ilyen esemény és a velejáró cunami akár 230 ezer ember halálát is okozhatná.

A japán NHK műsorszóró szerint a lakosságot arra kérik, hogy készítsék elő egy esetleges evakuálás tervét, és az elkövetkező napokban fokozott készenlétben legyenek. A figyelmeztetés egy hétig lesz érvényben, ezt követően felülvizsgálják.

Fumio Kishida miniszterelnök azonnal reagált a helyzetre, és óvatosságból lemondta tervezett közép-ázsiai útját. A fokozott rengésveszélyre vonatkozó elővigyázatossági figyelmeztető rendszert 2019-ben vezették be, amely akkor lép működésbe, ha egy 6,8-as vagy annál nagyobb erősségű földrengés sújt egy olyan területet, ahol megatörések várhatóak, vagy ahol a lemezek rendellenes elmozdulását észlelik.

A Kjúsu partjainál csütörtökön történt 7.1-es erősségű földrengést követően több sérültről és korlátozott károkról érkeztek jelentések. A sziget ad otthont több nagy félvezetőgyárnak is, mint például a Sony, valamint a Taiwan Semiconductor Manufacturing, amely idén nyitott ott új gyárat.

A múltban a kisebb rengéseket nagy földrengések követték. Az előrengések két nappal a 2011-es 9-es erősségű földrengés előtt kezdődtek, amely a legerősebb Japánban mért földrengés volt. A rengés és az azt követő szökőár csaknem 20 000 ember halálát okozta, és a fukusimai nukleáris létesítményben leolvadást és sugárszivárgást idézett elő.

A cégek gyorsan reagáltak a kialakult helyzetre:

  • Az NHK megszakította olimpiai közvetítését, hogy tájékoztatást nyújtson a helyzetről.
  • A Central Japan Railway közölte, hogy gyorsvonatai lassabban közlekednek Tokió és Nyugat-Japán között addig, amíg feloldják a figyelmeztetést.
  • A Kyocera, elektronikai alkatrészgyártó vállalat közölte, hogy néhány berendezése megsérült egy kagosimai üzemben.
  • A Rohm chipgyártó vállalat ideiglenesen felfüggesztette működését Miyazakiban biztonsági ellenőrzések miatt.
  • A chipgyártáshoz szükséges szilíciumelemeket gyártó Sumco képviselője szerint a cég leállította Miyazakiban lévő üzemének működését.
  • A Suntory Holdings, a Suzuki és más vállalatok közölték, hogy ellenőrzéseket végeznek, és készenlétben várják a további fejleményeket.
  • A Kyushu Electric Power nevű regionális közműszolgáltató közölte, hogy munkacsoportot hozott létre az erőműveivel való kommunikáció megszervezésére. A vállalat szóvivője elmondta, hogy nukleáris erőműveiket - a Sagában található Genkai atomerőművet és a Kagoshimában található Sendai atomerőművet - a Nankai-árok rengését figyelembe véve tervezték.
  • A Chubu Electric Power, amely Japán középső részét látja el energiával, hálózatot hozott létre a központ és fióktelepei közötti kommunikáció megerősítésére.