Enyhe büntetés és intés Balog Zoltán számára a kegyelmi ügy következményeként

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Bíróságának Elnöksége intésben részesítette Balog Zoltán püspököt, és arra szólította fel, hogy szolgálati viszonya alatt nagyobb körültekintéssel járjon el olyan ügyekben, amelyek társadalmi megítélése kényes.

Az intés oka az volt, hogy Balog Zoltán közbenjárására Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, aki egy pedofil bűncselekmény eltussolásával vádolt személy. A kegyelmi ügy következményeként Novák Katalin lemondott államfői posztjáról, és Varga Judit volt igazságügyi miniszter is visszavonult a politikától. Balog Zoltán azonban csak az egyház elnöki posztjáról mondott le, püspöki tisztségét megtartotta.

A feljelentők között volt Vargha Anikó, aki korábban Tökölön volt kántor, de az egyháztól való megválása után kritikákat fogalmazott meg Baloggal szemben. Vargha szerint az intés azt jelzi, hogy az egyház gyorsan le akarja zárni az ügyet, hiszen intés esetén nyomozásra nincs szükség, és fellebbezni sem lehet ellene. A határozatot két hónapos késéssel postázták ki, amit Vargha tisztességtelen időhúzásnak tart, és úgy véli, az egyház a nyári uborkaszezont várhatta meg a kevésbé figyelmes időszakra.

Vargha azt is elmondta, hogy levelet írtak Orbán Viktornak, hogy szüntesse meg Balog rendkívüli, meghatalmazott nagyköveti státuszát, amivel Novák Katalinnal együtt utazgatott, de választ nem kaptak. Azt tervezik, hogy új eljárást indítanak az egyházon belül.

A zsinati bíróság határozatában Balog politikai hibát vétett el, de a volt kántor szerint ez sántít, mivel Balognak már csak egyházi szerepe volt. A határozatban Balog évtizedes derék cselekedeteit dicsérték, miközben az Elnökség az elfogult médiáról panaszkodott. Vargha szerint a határozatot titkosnak minősítették, és annak nyilvánosságra hozását szolgálati titoksértésként kezelik.

A reformátusok konferenciáján megpróbálják feltenni kérdéseiket Balognak, és valószínűleg új eljárást kezdeményeznek ellene. Vargha Anikó szerint az intés csekély következményű cselekedet szankciójaként határozható meg, és kritizálta az egyházat, hogy a köztársasági elnök bukása és egy több százezres Hősök terei tüntetés csak csekély társadalmi következménynek számít náluk.