Milliók hevernek az utcán, érdemes lehajolni értük

Csipkerózsika álmából ébredezik a pályázati piac: a 2021–2027-es uniós ciklus keretében egyre több releváns felhívás válik elérhetővé a kis- és középvállalkozások számára. Elérhető fejlesztési forrás innovációs tevékenységre, munkakörülmények fejlesztésére, képzésre, digitalizációra, mint ahogy kamatmentes hitel is rendelkezésre áll meglehetősen széleskörű felhasználási céllal.

A magyar kis- és középvállalkozások számára véget ért a várakozás, és most felsorakoztak a startvonal mögé a 2021-2027-es uniós ciklus slágerpályázataihoz. Az Index és az Economx szakértőt kérdezett, hogy segítsen eligazodni a kínálkozó lehetőségek között.

Magyarország már elkerülte a forrásvesztést, miután a 2014-2020-as lehívási mutatója már 98 százalékon áll, és a 2021-2027-es időszakban is 8 százalékos részeredménnyel kecsegtet, ami az uniós átlagot is meghaladja.

Van pénz innovációra

Az ügyfélkörükből érkező visszajelzések alapján a piaci szereplőket leginkább az előreláthatólag ősszel benyújtható „kkv-k innovációs képességének támogatása” című, GINOP Plusz 2.1.3-24 kódszámú pályázat érdekli. A pályázat célja a termelési, marketing, logisztikai és szervezeti innováció támogatása, és akár 70 százalékos támogatási intenzitás mellett legfeljebb 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít. A pályázat benyújtását megelőzően innovációs tréninget kell igénybe venni, és a projekt keretében tervezett új vagy továbbfejlesztett üzleti folyamatokat részletesen bemutatni. A támogatás igénybevételéhez legalább 3 fő foglalkoztatott, 140 millió forint árbevétel és 50 millió forint saját tőke szükséges.

Munkakörülmények, képzés, nullás hitel

A „Munkakörülmények fejlesztése” című, GINOP Plusz-3.2.5-24 kódszámú pályázat célja a munkavállalók egészségének és biztonságának javítása, munkavállalónként 1 millió forint, de legfeljebb 20 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. A képzési pályázat (GINOP Plusz-3.2.1-21) munkahelyi képzésekhez nyújt támogatást, fejenként 350 ezer forint képzés és a kieső bérköltség számolható el.

Az úgynevezett 0 százalékos hitel (GINOP Plusz-1.4.3-24) éven túli lejáratú kamatmentes beruházási kölcsönt biztosít, Budapesten kívüli fejlesztésekre vonatkozóan, minimum 5, maximum 100 millió forint összegben. 2024. szeptember 16-tól a 0 százalékos hitel Budapesten is (GINOP Plusz-1.4.4-24) érhető el, minimum 5 és legfeljebb 50 millió forint kölcsönösszeggel.

Itt a lehetőség a digitális megújulásra

A Digitális Megújulás Operatív Program (DIMOP) Plusz pályázati kör két felhívása is érdekes lehet a mikro-, kis- és középvállalati kör számára. A „Mikro-, kis- és középvállalkozások digitalizációjának támogatása” című, DIMOP Plusz-1.2.3 kódszámú pályázat egy kombinált hiteltermék, amely a digitálisan elmaradottabb vállalkozások fejlesztéseit támogatja. A „kkv-k növekedési lehetőségeinek támogatása a digitális infrastruktúra és transzformáció elősegítésére” című, DIMOP Plusz-1.2.6 kódszámú pályázat célja a vállalati digitalizáció támogatása, különösen a vállalatirányítási rendszerek bevezetésére fókuszálva.