Ukrajna meglepetésszerű offenzívája Kurszk megyében

A Fehér Ház és az amerikai kormányzat zavarban van Ukrajna Kurszk megye ellen indított offenzívája miatt, és válaszokat keresnek az események hátterében rejlő okokra.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója elmondta, hogy a Fehér Ház kommentárt kért Ukrajnától, hogy megértse, miért támadták meg Oroszország Kurszk régióját, de egyelőre nem tudnak reflektálni a jelenleg zajló offenzívára. Kirby hozzátette, hogy a Biden-kormány állásfoglalása Oroszország területeinek támadásával kapcsolatosan változatlan, és nem támogatják ezeket a katonai akciókat, csak akkor engedélyezik amerikai fegyverek használatát az orosz határ túloldala ellen, ha Ukrajnát veszélyeztető támadást akarnak elhárítani.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok már megkapta az ukrán tájékoztatást a kurszki régióban történt eseményekkel kapcsolatban, de hozzátette, hogy az ukrán fél helyett nem nyilatkoznak. Miller ironikusnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentését, miszerint Ukrajna „provokációt” hajtott végre, tekintve, hogy Oroszország 2014 óta megsérti Ukrajna területi integritását és szuverenitását. A külügyminisztériumi szóvivő hozzátette, hogy a döntéseket arról, hogy Ukrajna hogyan vezeti katonai műveleteit, "Ukrajna hozza meg", és az orosz területen nyugati fegyverekkel végrehajtott csapásokkal kapcsolatos amerikai politika továbbra sem változott. Ukrajna fellépése a Kurszki területen nem sérti a Kijevnek szállított amerikai fegyverek használatára vonatkozó amerikai korlátozásokat.

Kirby arra kérte a sajtót, hogy kérdezzenek rá az Ukrán Fegyveres Erőknél arról, hogy mi történik jelenleg. Ukrajna nagy erőkkel támadja Kurszk megyét, és bár az orosz haderő vezetése többször is kijelentette, hogy megállították az offenzívát, egyelőre ennek még nincs egyértelmű jele. Elemzők szerint nem világos, hogy mi értelme van erőforrásokat és emberéleteket áldozni egy védekező háború során az ellenséges ország területe elleni betörésnek.

Marat Basirov orosz politikatudós szerint Oroszország azért nem üzen hivatalosan hadat Ukrajnának, mert a nemzetközi jogszabályok túlságosan megkötik Moszkva kezét, és a „különleges művelet” elnevezés sokkal nagyobb mozgásteret biztosít a hadviseléshez. Basirov elmondása szerint Oroszország már rég megtehette volna, hogy hadat üzen Ukrajnának, de nem teszik ezt, mert ebben az esetben számos nemzetközi jogszabályt és eljárást kellene betartaniuk. Basirov hozzátette, hogy a különleges művelet formátuma nem kötelezi Oroszországot arra, hogy olyan kérdésekre válaszoljon, amelyekre nem akar. Az orosz politikatudós szerint a jelenlegi háborús szabályok elavultak, és egyik nagyhatalom sem tartja be ezeket, legyen szó Iránról, Amerikáról vagy Oroszországról.