Mijaín Lopez ötödször is olimpiai bajnok

A kubai Mijaín Lopez történelmet írt, amikor kedden megnyerte a kötöttfogású birkózók 130 kilogrammos súlycsoportjának döntőjét a párizsi olimpián, ezzel ő lett az első sportoló, aki öt nyári olimpián aranyérmet szerzett ugyanabban a versenyszámban.

A 41 éves Lopez első világbajnoki címét 2005-ben Budapesten szerezte meg, a fináléban Deák-Bárdos Mihály legyőzésével, és azóta ötkarikás diadalmenetét a 2008-as pekingi olimpián kezdte, majd Londonban, Rióban és Tokióban is aranyérmet nyert. A kubai klasszis már a tokiói játékok előtt évekig nem indult nemzetközi viadalon, és a 2021-es diadal után sem birkózott, de ezúttal is magabiztosan lépett szőnyegre.

Az előző év végén jelezte, hogy Párizsban is számolni kell vele, és idén kivívta hazájában az indulási jogot. A francia fővárosban előbb a dél-koreai Szeung Csan Lit 7-0-ra, majd az iráni világbajnoki címvédőt, Amin Mirzazadehet 3-1-re győzte le, az esti elődöntőben pedig az azeri Sabah Saleh Shariati ellen is diadalmaskodott (4-1).

A keddi fináléban a kubai születésű chilei Yasmani Acosta Fernandez volt az ellenfele, aki egy pillanatra sem tudta megnehezíteni Lopez dolgát. Az első menetben Lopez leküldette, majd onnan pörgette ellenfelét, a második szakaszban ismét a chileinek kellett parterhelyzetbe hasalnia, a hajrában pedig a sportág legnagyobb alakja mögéje került és 6-0-s diadallal szerezte meg ötödik olimpiai aranyát. Lopez 6-0-ra verte Acostát, majd a meccs után levette a cipőjét és a szőnyegen hagyta, ezzel jelezve, hogy befejezi pályafutását. Acosta korábban Kuba válogatottjában nem kapott elegendő lehetőséget Lopez miatt, ezért váltott országot, de a két sportoló jóban van egymással.

Lopez az előző olimpián pont nélkül zárta a versenyt, és most is közel állt ehhez a teljesítményhez. A párizsi olimpia előtt nem indult nemzetközi eseményeken, de így is simán végigverte a mezőnyt.