Mijaín López: A kubai óriás, aki történelmet írt

Mijaín López, a kubai birkózó, aki minden idők egyik legnagyobb sportolója lett, ötödször is olimpiai bajnokká koronázta magát a kötöttfogású birkózás nehézsúlyában, ezzel olyan legendákat előzött meg, mint Michael Phelps vagy Carl Lewis.

Nem sokan ismerik Mijaín López nevét a kötöttfogású birkózás rajongóin kívül, pedig a veterán sportoló, aki hamarosan ünnepli 42. születésnapját, ötödször lett olimpiai bajnok, és ezzel többek között Michael Phelpset, Carl Lewist, Katie Ledeckyt és Al Oertert is megelőzte a rekordok könyvében. Carl Lewis (távolugrás), Michael Phelps (200 m-es vegyesúszás), Katie Ledecky (800 m-es gyorsúszás), Al Oerter (diszkoszvetés), Paul Elvström (vitorlázás), Kaori Icho (birkózás, 61 kg) mindannyian négyszer nyertek olimpiai bajnoki címet ugyanabban a versenyszámban.

A 196 centiméter magas és 130 kilogramm súlyú López, akit a „Herradura óriása” néven is ismernek, a kötöttfogású birkózás nehézsúlyában, a korábban 120, manapság 130 kilós kategóriában diadalmaskodott. A bravúrját senki sem tudta megismételni azóta, hogy 128 éve újkori olimpiákat rendeznek.

A csapatsportokban Sue Bird és Diana Taurasi, az Egyesült Államok női kosárlabda-válogatottjának két tagja ötször nyertek olimpiát, és Taurasi még hatodszor is olimpiai bajnok lehet a napokban. López a döntőben 6:0-ra győzte le a chilei Yasmani Acostát, majd a birkózócipőjét letette a szőnyeg közepére, jelezve, hogy most már végleg visszavonul.

Mijain López 1982. augusztus 20-án született Kuba nyugati tartományában, Pinar del Río provincia Herradura nevű falujában. Gyümölcsösládákat cipelve erősödött meg, és tízévesen kezdett el birkózni. Első nagy sikere 2002-ben volt, majd 2004-ben az athéni olimpián a negyeddöntőben kikapott az orosz Kasan Barojevtől, ami az utolsó veresége volt az olimpiákon. López öt világbajnokságot, ugyanannyi Pánamerikai Játékokat és három világkupát is nyert.

A párizsi olimpián is alig tudtak pontot szerezni ellene az ellenfelek, és az aranymeccsen az egyik legsimább győzelmét aratta. A győzelem után a közönség felállva tapsolta és a nevét skandálta, miközben López a cipőjét a matrac közepére helyezte, jelezve a visszavonulását. López olyat tett, amit előtte soha senki, ötször nyerte meg ugyanazt a számot az olimpián.

A kubai óriás, aki a legnehezebb kötöttfogású súlycsoport koronázott királya lett, a döntőben legyőzte edzőjét, a chilei színekben induló Yasmani Acostát, aki korábban Kubában mindig mögötte volt a sorban. Acosta a párizsi olimpia előtt elmondta, hogy sírva nézte az olimpiát, mert olyanokkal volt tele a mezőny, akiknél jobb volt, és az álmaik miatt kellett elhagynia Kubát.

Mijaín López búcsúzóul egy-egy szóval jellemezte az olimpiákat, amiket megnyert: Peking – ifjúság, London – transzcendencia, Rio – erőfeszítés, Tokió – áldozatvállalás, Párizs – öröm. Az ő példája mutatja, mi mindent el lehet érni, ha az ember azt csinálja, amit szeret, és most már a helyét átadja a fiataloknak.