Kamala Harris és Tim Walz közös kampányindítása

Kamala Harris demokrata elnökjelölt és Tim Walz minnesotai kormányzó, az újdonsült alelnökjelölt, Philadelphia városában tartották meg első közös rendezvényüket, ahol Walz élesen bírálta Donald Trumpot.

A The Hill beszámolója szerint a philadelphiai gyűlésen Walz megosztotta személyes történeteit, beleértve gyermekkorát, katonai szolgálatát és kongresszusi tapasztalatait, miközben hevesen kritizálta a republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot, és alelnökjelöltjét, J. D. Vance-t. Walz szerint Trump sosem ült azon a konyhaasztalnál, ahol az átlagemberek a számlák kifizetésén töprengenek, hanem inkább a gazdag barátai adójának csökkentésén gondolkodott a Mar-a-Lago-i countryklubjában. A minnesotai kormányzó kijelentette, hogy alig várja a vitát Vance-szel.

Kamala Harris hangsúlyozta, hogy bár ő és Walz az ország különböző sarkaiból származnak, az értékeik megegyeznek, és ígéretet tett arra, hogy kampányuk mindenkit meg fog szólítani, a republikánus és demokrata államoktól kezdve a belső vidékeken át a tengerpartokig. A Harris-kampány szerint a Walz alelnökjelöltségének bejelentése utáni hat órában több mint 20 millió dollárnyi adományt gyűjtöttek, ami a kampány egyik legjobb adománygyűjtő napjának számít. Harris és Walz a következő napokban több államban is folytatják kampánykörútjukat, beleértve Wisconsint, Michigant, Észak-Karolinát, Georgiát, Arizonát és Nevadát.

A közvélemény-kutatások szerint a demokraták lassan visszanyerik a választók bizalmát, és Harris népszerűsége emelkedni kezdett. A Fivethirtyeight összegzése alapján Harris és Trump népszerűsége közötti különbség növekedett, Harris javára. A demokrata jelölt egy hónap alatt több mint 6 százalékponttal növelte az őt kedvelők arányát, míg a nem kedvelőké 5 ponttal csökkent. Trump esetében a kedvelők aránya 2 és fél ponttal javult, a nem kedvelőké pedig másfél ponttal csökkent.

A billegő államokban folytatott kampány és a választói fórumok kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen ezek az államok dönthetik el a választás kimenetelét. Harris és Walz ezért is látogatja meg ezeket az államokat, mint például Nevadát, Észak-Karolinát, Georgiát, Michigant, Pennsylvaniát és Wisconsint.

A New York Times által közölt adatok szerint Harris és Trump egyaránt 49 százalékon állnak egymással szemben, de ha a harmadik elnökjelöltet, ifjabb Robert F. Kennedyt is figyelembe vesszük, akkor Harris 46 százalékon, Trump pedig 45 százalékon áll. Michiganben és Pennsylvaniában is hasonló a helyzet, ahol a verseny szintén igen kiegyenlített.

New York államban, amely a második legerősebb demokrata párti államnak számít, a Politico szerint Harris 53 százalékkal vezet Trump 39 százaléka előtt, ami jelentős javulást mutat Biden korábbi előnyéhez képest.

Tim Walz portréja egy olyan vidéki tanár és iskolai fociedző képét festi, aki veteránként is szolgált, és aki a marihuánát is legalizálta Minnesotában. A The New York Times szerint Harris tanácsadói azt az információt adták neki, hogy mindhárom jelölttel, Josh Shapiroval, Mark Kellyvel és Tim Walzal is nyerhet, így végül a középnyugati származású, progresszív gondolatokat képviselő Walzt választotta, aki széles választói rétegeket képes megszólítani.

Walz a kampánygyűlésen kiemelte, hogy Trump elnöksége alatt nőtt a bűnözés, „és ebbe még nincsenek beleszámítva a bűnök, amiket ő elkövetett”. A BBC szerint a demokraták azt remélik, hogy Walz még egy löketet ad Harris még mindig indulófélben lévő kampányának, és a mókás, csípős megjegyzésekkel operáló Walz folyamatosan tudja szállítani a jó hangulatot.

Walz nebraskai származású, és már 17 évesen jelentkezett a Nemzeti Gárdába, ahol 24 éven át szolgált. Tanárként is szerzett képesítést, és sokat tett a meleg tanulók elfogadtatásáért. Politikai pályafutása során a washingtoni képviselőházban töltött 12 évet, ahol olyan jogszabályokat is támogatott, mint a minimálbér-emelés vagy az Obamacare.

Walz kormányzósága alatt sok szociális reform zajlott le Minnesotában, részben a költségvetési többletnek köszönhetően. Törvényileg bebiztosították az abortuszhoz való jogot, a fizetett családi és betegszabadságot, szigorították a fegyvertartási szabályokat, általános ingyenes iskolai étkezést biztosítottak, megfizethető lakhatásba invesztáltak, valamint legalizálták a marihuánát.

Walz és Harris korábban nem ismerték egymást túl mélyen, de a vasárnapi találkozón sok bennfentes szerint elbűvölte az elnökjelöltet a sötét lónak tartott jelölt, megvolt köztük az összhang. Az alelnökjelöltségének bejelentése után sorra méltatták a döntést a Demokrata Párt különböző politikusai.

A Trump-kampány a túlzott liberalizmustól az antiszemitizmusig máris ráhúztak egy rakás billogot Walzra. Trumpék szerint azzal, hogy őt választotta maga mellé Harris, „nemcsak letérdelt a radikális baloldal előtt, hanem megduplázta a veszélyesen liberális, gyenge és bukott agendáját”.

Walz és Harris közösen mutatkoztak először márciusban, amikor Biden alelnöke ellátogatott egy minnesotai abortuszklinikára. Walz az utolsó pillanatig kiállt az első elnökjelölti vitán borzasztóan szereplő Joe Biden elnökjelöltsége mellett, de amint a 81 éves elnök visszalépett, már másnap beállt Kamala Harris mögé.

Az NPR/PBS/Marist közös közvélemény-kutatása szerint a felnőtt amerikaiak 71 százaléka nem igazán tudja, ki ő – miközben Vance-t már volt idejük megismerni, 43 százalék nem is kedveli őt, szemben a 34 százaléknyi pozitív véleménnyel.