Amerikai és brazil siker az olimpiai elődöntőkben, a szerbek történelmi fordítással, a franciák meglepetéssel az elődöntőben

Az Egyesült Államok női futballválogatottja és a brazil csapat is bejutott az olimpiai döntőbe, míg a férfi kosárlabdában az amerikaiak, a szerbek, a franciák és a németek kerültek elődöntőbe.

Az olimpiai női futballtorna elődöntőjében az Egyesült Államok válogatottja hosszabbításban, Sophia Smith góljával 1-0-ra legyőzte a német csapatot. A másik elődöntőben a brazil női válogatott 2-0-ra múlta felül Spanyolországot, ezzel visszavágva a csoportkörben elszenvedett vereségért. A brazilok győzelmét a spanyolok öngólja és Gabi Portilho találata biztosította be.

A 38 éves Marta, aki hatszor lett a világ legjobbja, a spanyolok elleni csoportmeccsen piros lapot kapott, így nem léphetett pályára az elődöntőben. Az augusztus 10-i döntőben azonban már újra játszhat, ahol az amerikaiak elleni párharcban keresi majd a revánst a korábbi olimpiai döntőkért.

A férfi kosárlabdatornán az Egyesült Államok válogatottja magabiztosan, 122-87-re győzte le Brazíliát, ezzel bejutott az elődöntőbe. LeBron James és csapattársai közül senki sem játszott 21 percnél többet, ami előnyös lehet a későbbi meccseken. A szerbek történelmi fordítással, 24 pontos hátrányból felállva 95-90-re legyőzték Ausztráliát, ezzel először az olimpiák történetében fordítottak ilyen nagy hátrányból.

A franciák meglepetésre simán, 82-73-ra verték Kanadát, míg a németek 76-63-ra múlták felül Görögországot, így mindkét csapat az elődöntőbe jutott. A csütörtöki elődöntőkben a németekkel szemben a franciák, az amerikaiakkal pedig a szerbek mérkőznek meg, mindkét párosítás a csoportkörből ismétlődik. A németek korábban 85-71-re nyertek a franciák ellen, míg az amerikaiak 84-110-re múlták felül a szerbeket. Az elődöntők ígéretes párharcokat vetítenek előre, ahol a csapatok a döntőbe jutásért küzdenek majd meg.