Csempészcigaretta üzletágat vezetett egy 77 éves nagymama

A Heves Vármegyei Főügyészség vádirata alapján egy 77 éves siroki nő a 2020-as évek elején döntött úgy, hogy külföldről zárjegy nélküli dohánygyártmányokat fog beszerezni és továbbértékesíteni. A NAV munkatársai többször is lefoglalták az általa tárolt tiltott árut, de ez sem tántorította el a bűncselekmények folytatásától.

A vádirat szerint a siroki asszony lakóházának udvari fészerében, egy műanyag hordóban tárolta a cigarettát, amit ismeretlen körülmények között vásárolt. 2021 áprilisában a NAV helyiség-ellenőrzést tartott, ahol több mint kétmillió forint értékű dohányárut foglaltak le.

Az idős nő azonban nem hagyta abba tevékenységét, 2021 novemberétől a vele egy háztartásban élő fiát is bevonva folytatta a csempészést. A dohányáru elrejtésére egy szomszéd faluban élő ismerősének házát használta, akiért havi díjat fizetett. A NAV 2022 nyarán ezen a helyszínen is több mint tízmillió forint értékű tiltott árut foglalt le.

2023 februárjában az asszony továbbra is értékesítette a Nyíregyházán megszerzett, Sirokban bértárolt zárjegy nélküli jövedéki termékeket, egy további vádlott és mások segítségével. Az adóhatóság járőrei végül egy egri buszmegállóban érték tetten a vádlotti családtagokat, akiket már hosszabb ideje megfigyeltek.

A járási ügyészség a vádiratban a kereskedésben főszerepet játszó két siroki és egy nyíregyházi terhelt esetében végrehajtandó börtönbüntetésre és közügyektől eltiltásra tett indítványt. Több közreműködővel szemben felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést javasoltak, valamint egyes lefoglalt járművek és dohánytermékek elkobzását. A csempésztevékenységben fiatalkorú unokája is segítségére volt az idős nőnek. A bűnbanda kilenc tagját most pénzmosással is vádolták meg, közülük hatan jelentős értékre, üzletszerűen követték el a bűncselekményt.