Siklósi Gergely: Az olimpiai arany különlegességét már átérzem

Siklósi Gergely, aki az utóbbi fél évben sérüléssel küzdött, és Párizsban alvászavarokkal nézett szembe, végül nem mondott le az olimpiai aranyról. A férfi párbajtőrcsapatunk fejezőembere, aki őrmesterként is szolgál, az Indexnek adott exkluzív interjúban beszélt a siker megéléséről, a csapatépítésről és a belső motivációról.

A magyar férfi párbajtőrcsapat aranyérmet nyert a tokiói olimpián, ahol a hazai páston győztes japán csapatot 26:25-re legyőzték a Grand Palais-ban. Siklósi Gergely, aki egyéniben olimpiai ezüstérmes, az utolsó találatot adta a döntőben.

Siklósi elmondta, hogy a kvalifikációs időszak legnehezebb része a sérülése volt, és hogy a Grand Palais hangulata pozitívan hatott rá és csapattársaira. Kezdetben nem érezte igazi olimpiai helyszínnek a pástokat, de a versenyek során ez megváltozott. A vívás közbeni előnyéről is beszélt, amit a valódi fegyverek használata ad neki, és céljait is kifejtette a következő négy évre.

A verseny után két nappal még nem érezte magát boldognak, de kijelentette, hogy Tokió óta erre készült, és nem lepődött meg a sikerén. A csapatverseny előtti napokban a csapat megnyugodott, és bár voltak nehéz pillanatok, Siklósi úgy érezte, hogy a csapatverseny a "mi pillanatunk" lesz.

A csapatverseny kiszámíthatatlanságáról is beszélt, megemlítve, hogy a negyeddöntőben az első kiemelt olaszokat a csehek ejtették ki. A Grand Palais hangulata különleges volt számára, különösen az esti asszókban, amikor a közönség és a francia csapat tagjai is támogatták őket.

Siklósi a katonai kiképzésről is beszélt, amely szerinte segített neki a vívásban is. A Sportszázad őrmesterként szolgálva megtanulta, hogyan kell helytállni a nyomás alatt, és hogy a katonai élmények segítik őt a páston is. A katonai pályából származó tapasztalatait a vívásban is kamatoztatja, és hálás a Magyar Honvédségnek a támogatásért.

A következő időszakra tervei között szerepel egy fél év szünet a vívásban, amit azzal töltene, hogy futással és kerékpározással fejlessze az állóképességét és dinamikáját. Siklósi azt is elmondta, hogy a következő négy évben szeretne egyéniben aranyérmet nyerni, majd címvédőként visszatérni a csapattal.

A Párizsi Olimpia eseményeit érintő kibertámadásokról is szó esett, amelyek közül 68-at hiúsítottak meg az első napokban. A francia nemzeti múzeumi hálózat informatikai rendszerét, amelyhez a Grand Palais is tartozik, zsarolóprogram-támadás érte, de az olimpiai eseményekre ez nem gyakorolt hatást. Az ANSSI igazgatója, Vincent Strubel szerint a cél nem a támadások 100%-os blokkolása, hanem a biztonsági szint emelése volt. Az olimpia kezdete óta több támadás is érte a francia infrastruktúrát, többek között egy összehangolt gyújtogatás és egy jelentős szabotázsakció az üvegszálas hálózat ellen, amelyek kivizsgálása folyamatban van.

A párizsi olimpia egyik legdrámaibb atlétikai futama a 110 méteres gátfutás vigaszága volt, ahol a starthoz hatan álltak oda, de David Jefremov bemozdulása miatt kizárták, majd kétszer sem sikerült elindítani az így megmaradt öt futót. Végül, miután a startpisztoly ügyét elrendezték, a verseny során négyes célfotó döntött a francia Raphael Mohamed, az algériai Amine Bouanani, a német Manuel Mordi és a brazil Rafael Pereira között.

OLIMPIA, PÁRIZS 2024, PÁRBAJTŐR, CSAPATVERSENY, FÉRFIAK, ATLÉTIKA

DöntőJapán–Magyarország 25:26

Korábban
Elődöntő:
Magyarország–Franciaország: 45:30
Negyeddöntő: Kazahsztán–Magyarország: 30:45