Román tornászbotrány a párizsi olimpián

A román miniszterelnök, Marcel Ciolacu közösségi oldalán tiltakozott, miután a párizsi olimpia női torna talajdöntőjében a román versenyzőkkel szembeni, szerinte igazságtalan bíráskodás miatt Ana Maria Bărbosu és Sabrina Maneca-Voinea lemaradtak az érmekről.

A Román Olimpiai Bizottság (COSR), a Román Torna Szövetség (FRG) és Marcel Ciolacu miniszterelnök is kifejezte nemtetszését a bírák döntése miatt, amelyek következtében a román versenyzők hátrányos helyzetbe kerültek. Ciolacu úgy döntött, hogy nem vesz részt az olimpia záróünnepségén, tiltakozásul az ellen, hogy szerinte „abszolút méltatlanul bántak” a román sportolókkal.

Ana Maria Bărbosu rövid ideig harmadik helyezettként szerepelt az eredményjelzőn, azonban az amerikai Jordan Chiles sikeres óvása után a negyedik helyre csúszott vissza. Sabrina Maneca-Voinea is megóvta a pontszámát, de az ő óvását elutasították.

Ciolacu a történteket botrányosnak nevezte, és kijelentette, hogy elfogadhatatlan egy ilyen döntés, amely „egy szakemberek számára is megmagyarázhatatlan” módon fosztja meg a sportolókat az érmektől egy olyan versenyen, amelynek a tisztelet és a kiválóság kellene, hogy legyen az értéke. A miniszterelnök szerint a történtek sokkolóak voltak a világ nézői számára, és arra utalnak, hogy „valami nincs rendben ezzel a versenyszervezéssel”.

A román állam a két érintett versenyzőt olimpiai érmet nyert sportolókként fogja kezelni, beleértve a pénzdíjakat is. A COSR tiltakozásában a Nemzetközi Torna Szövetséghez fordult, mivel a videofelvételek szerintük cáfolják, hogy Maneca-Voinea sarkával kilépett volna a szőnyegről.

Az ötszörös olimpiai bajnok Nadia Comăneci is kritizálta a bíráskodást, és az X-en azt írta, hogy nem lehet így bánni a sportolók mentális egészségével és érzelmeivel. Az FRG két panaszt nyújtott be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), az egyikben Maneca-Voinea lepontozásának kivizsgálását, a másikban pedig az óvások elbírálásának jogszerűségét kérdőjelezik meg, különösen annak az eljárásnak a jogszerűségét, amellyel Jordan Chiles óvásának a rangsor nyilvános közzététele után adtak helyt.