Pedagógushiány és a tanárok továbbképzése Magyarországon

Magyarországon továbbra is jelentős a pedagógushiány, több mint 2800 álláshely betöltetlen, miközben a Belügyminisztérium a Nemzeti alaptantervvel kapcsolatos továbbképzést tervez a pedagógusok számára.

A Közigállás Portálon augusztus 5-én összesen 2884 hirdetést találtak a pedagógusokra vonatkozó keresőszavakkal, ami azt jelenti, hogy az országban több mint 2800 fős a pedagógushiány. A Népszava által idézett adatok szerint a júniusi tanévzárást követően mintegy 4000 hirdetés volt az oldalon, tehát a nyári időszak alatt nem sikerült minden álláshelyet betölteni.

A Szülői Hang civilszervezet felmérése szerint vannak olyan iskolák, ahol jelentős a tanárhiány, ami a tanórák megtartását is akadályozza. Egy budapesti iskolában például 51 álláshelyre csak 31 pedagógus jutott, emiatt az informatikaórákat a testnevelőtanár tartotta fél évig. Más helyeken a rajzórákat a matektanár, a történelemórákat pedig a testnevelőtanár tartja, és előfordult, hogy egy esztergályos tanította a fizikát egy gimnáziumban.

A pedagógushiány megoldására a parlament júniusban gyorsított eljárásban fogadott el egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy 55 év feletti katonatisztek is jelentkezhessenek tanárnak, akár pedagógus végzettség nélkül is, mivel őket a tankerületi központok átképzik. Ennek ellenére a Szülői Hang Közösség és az aHang platform petíciót indított a katonák iskolákba vezénylésével szemben, amelyre több mint 20 ezer aláírás gyűlt össze, és a tiltakozó aláírásokat Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek vittek.

A pedagógusok továbbképzésével kapcsolatban a Belügyminisztérium egy rendelettervezetet tett közzé, amely szerint a pedagógusoknak 2024. szeptember 1. és 2025. január 31. között tízórás távoktatási képzésen kellene részt venniük. A képzés célja, hogy a tanárok, tanítók és az óvodapedagógusok megújítsák az ismereteiket a Nemzeti alaptanterv és az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatban. A képzésen túl számonkérés is lenne, és a sikeres teljesítéshez húszból tizenöt kérdésre kell helyesen válaszolni. Ha az első számonkérés sikertelen, azt még két alkalommal lehet megismételni.

A tervezet szerint a pedagógusok mobiltelefonhasználatára is szigorúbb szabályok vonatkoznának: tanórai és más foglalkozások ideje alatt csak nevelés-oktatással összefüggő célokra, vagy szabálysértés, veszély esetén használhatnák a telefonjukat és más digitális eszközeiket. A Magyar Nemzeti Bank korábbi tanulmánya szerint nagyságrendileg 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. A képzés eredményét és teljesítését figyelembe veszik majd a pedagógusok új, szeptembertől induló teljesítményértékelése során is. Az előírás vonatkozik mindazokra, akik 2024. december 31-éig létesítenek új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt, de nem érinti a szakképzésben szakmai tantárgyat oktató tanárokat.