Párizs 2024: Új technológia az úszók gyorsaságáért

A 2024-es párizsi olimpián az úszósportban bevezetett új technológia jelentős előnyt jelenthet a versenyzők számára. A műholdak védelmére használt vízlepergető technológiát alkalmazó fürdőruhák csökkenthetik a súrlódást és javíthatják az úszók hidrodinamikai teljesítményét.

A sportágak technológiai fejlődése mindig is fontos szerepet játszott a világcsúcsok és kiemelkedő teljesítmények elérésében. A Lamoral és a Speedo által közösen fejlesztett Fastskin LZR fürdőruhák egy olyan tartós vízlepergető anyaggal vannak bevonva, amelyet eredetileg műholdak kozmikus sugárzástól való védelmére használtak. Ez a technológia segít megvédeni a járműveket a hosszú távú napsugárzás és extrém hideg ellen, de az úszók számára a súrlódás csökkentésében és a hidrodinamikai teljesítmény javításában nyújthat előnyt.

A vízlepergető technológia egy könnyű szövetbevonatot jelent, amely szinte súlytalanság érzetét kelti viselőjében, így nagy hatással lehet az úszók teljesítményére. Ryan Murphy amerikai olimpikon szerint a technikai ruházatban tovább siklik a medence falától való elrugaszkodást követően, mint az edzőruhájában, és becslése szerint 50 méterenként akár egy másodpercet is faraghat az idejéből.

Az olimpiai játékokon minden apró előny számít, hiszen gyakran csak századok döntenek a dobogós helyezésekről. Az új technológia alkalmazása az úszók számára jelentős előrelépést jelenthet a medencében, és hozzájárulhat a sportág fejlődéséhez. Ezen kívül, a párizsi olimpián a magyar női vízilabda-válogatott is megmutathatja tudását, hiszen az Egyesült Államok ellen csapnak össze a negyeddöntőben, amelyet a HVG percről percre közvetít.