A világ legősibb dinócsontváza és egy bálna meglepetése

Brazíliában a kutatók egy esőzések által feltárt víztározó mellett bukkantak rá a világ egyik legkorábbi ismert dinoszaurusz-csontvázára, míg Tahitin egy bálna váratlanul megjelent egy olimpiai szörfversenyen.

Brazília Rio Grande do Sul államában egy víztározó mellett fedezték fel a becslések szerint mintegy 233 millió éves kövületet, amely a triász időszakból származhat, amikor még a Pangea szuperkontinens létezett. A lelet egy kétlábú, ragadozó Herrerasauridae családba tartozó dinoszaurusz maradványai lehetnek, amely akár 2,5 méter hosszúra is megnőhetett. Rodrigo Müller, a Santa María Szövetségi Egyetem munkatársa szerint ez az állat az egyik legősibb dinoszaurusz lehetett.

A kutatók először úgy vélték, hogy csak egy elszigetelt fosszíliát találtak, de később kiderült, hogy majdnem a teljes csontváz fennmaradt. A régióban évről évre egyre több özönvízszerű esőzés történik, amelyek során júniusban két hét alatt három hónapnyi csapadék hullott, és az árvizekben mintegy 200 ember vesztette életét. A paleontológusok igyekeznek minél előbb feltárni a hasonló kövületeket, mielőtt az időjárás további károkat okozna.

Másik érdekesség, hogy Tahitin az olimpia szörfversenyének elődöntőjében két sportoló, a brazil Tatiana Weston-Webb és a Costa Rica-i Brisa Hennessy mellett egy bálna is feltűnt. A szigeten nem ritka a bálnák megjelenése, különösen a párzás, szülés és vándorlás időszakában. Tahiti partjainál több védett tengeri zóna található, és a Csendes-óceáni térség őslakos vezetői, köztük több tahiti képviselő, áprilisban ratifikálták a He Whakaputanga Moana (óceáni nyilatkozat) nevű dokumentumot, amelyben a bálnákat személyekké nyilvánítását és a hozzájuk kapcsolódó jogok megadását követelik.

A nem mindennapi „találkozást” a helyszínen lévő fotósok meg is örökítették, és az esemény a párizsi olimpia eddigi legemlékezetesebb fotóját is hozhatta. A női szörfverseny aranyérmét az amerikai Caroline Marks nyerte, az ezüstérmes a brazil Tatiana Weston-Webb lett, a bronzot pedig a francia Johanne Defay vihette haza.