Orosz zászlókat lengető tüntetők őrizetbe vétele Nigériában

Nigériában őrizetbe vettek szabókat és tüntetőket, akik orosz zászlókat varrtak és lobogtattak a kormányellenes megmozdulásokon, amelyeket az ország északi részén tartanak.

Az afrikai országban zajló tüntetések augusztus 1-je óta tartanak, és Bola Tinubu elnök gazdasági reformjai ellen irányulnak. A tiltakozások során a demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel, ami eddig 13 ember halálát okozta. A tüntetők közül sokan orosz zászlókat lengettek, és egyesek katonai hatalomátvételre buzdítottak. A Reuters jelentése szerint a szabók mellett a zászlók "szponzorait" is őrizetbe vették.

Christopher Musa tábornok, Nigéria vezérkari főnöke a zászlólobogtatást "hazaárulásnak" minősítette. A hadsereg főparancsnoka arra figyelmeztetett, hogy hazaárulásnak számít, ha valaki egy idegen ország zászlaját tűzi ki. A tüntetések hatodik napján már legalább hét ember vesztette életét, és több mint hétszáz embert vettek őrizetbe. A tüntetők egy része "Éhes vagyok!" felkiáltással fejezte ki nemtetszését, míg egy másik csoport Vlagyimir Putyint éltette.

Az orosz nagykövetség Nigériában határozottan cáfolta, hogy részt vettek volna a tüntetések szervezésében vagy támogatásában. A nagykövetség szerint a tüntetők egyéni döntése volt az orosz zászlók használata, és kijelentették, hogy "sosem avatkoznak bele más országok belügyeibe". A nyugat-afrikai régióban az elmúlt években több országban is történtek oroszpárti puccsok, és az új vezetések gyakran szorosabbra fűzték a kapcsolatokat Oroszországgal.

A rendőrség Kanóban őrizetbe vette azokat a szabókat, akik az orosz zászlókat legyártották. Az őrizetbe vett személyek száma közel negyvenre rúg. A tüntetések és az őrizetbe vételek hátterében a magas megélhetési költségek és a rossz kormányzás állnak. A zavargások az alapvető termékek, élelmiszerek és üzemanyag árainak megemelkedése miatt indultak. Bola Tinubu megválasztása után eltörölte az üzemanyagárak sapkáját, ami a benzin és gázolaj áremelkedését, és ennek következtében a többi alapvető termék árának növekedését eredményezte. A tüntetők egy része Oroszországtól és Vlagyimir Putyintól kért segítséget a helyzet megoldására.

Az Amnesty International emberi jogi szervezet szerint a rendvédelmi erők túl erőszakosak az állampolgárokkal szemben. Nigéria, mint a Nyugat egyik legfontosabb olajtermelője, 2023 májusában választott új elnököt, és az ország igyekszik elfojtani a Kína és Oroszország felé táplált szimpátiát, míg a környező országokban inkább kelet felé nyitnak, mint ahogy ez Niger esetében is történt. Az Oroszországgal szimpatizálókat Kaduna megyében fogták el, akiknél 40 orosz és 1 kínai zászlót foglaltak le.