Kijevet éjszaka rakétatámadás érte, az ukrán hadsereg pedig támadást indított Kurszk megyében

Hétfő éjszaka több robbanás is történt Kijevben és annak agglomerációjában, Brovaryban. Az ukrán légvédelem szerint elfogták a beérkező rakétákat, de a károk mértéke egyelőre ismeretlen. Eközben az ukrán hadsereg támadást indított Oroszország Kurszk megyéjében.

Hétfő késő este Kijevben több robbanás is hallatszott, amelyeket az ukrán légvédelmi egységek állítólag elfogtak. A hatóságok jelentése szerint az incidens során senki nem sérült meg. Szemtanúk beszámolói szerint az első robbanásokat követően fél órával újabb detonációk voltak hallhatóak. Szerhij Popko, a kijevi katonai hatóságok vezetője szerint nem keletkezett kár és áldozatokról sem érkezett jelentés. A Telegramon keresztül azt is közölték, hogy az ukrán légvédelmi egységek aktívan működtek a városban és a környező régióban.

Ugyanezen az éjszakán súlyos támadás érte Kijev északkeleti agglomerációját, Brovaryt. Egyes jelentések szerint egy Iszkander-M, mások szerint egy észak-koreai KN-23-as rakéta csapódott be a térségbe. A légvédelem beavatkozása ellenére úgy tűnik, nem sikerült a rakétát a levegőben megsemmisíteni. Egy videofelvételen látható, hogy a rakéta lángolva, iránytalanul repülve csapódik be a földbe, majd felrobban. A kár mértékéről egyelőre nincsenek pontos információk, de a robbanás erejére utal, hogy a lángok a távoli toronyházak fölé csaptak fel.

Az ukrán hadsereg támadást indított az Oroszországhoz tartozó Kurszk megyében található Gogolevka és Nyikolajevo-Darino települések ellen. Ukrán források szerint páncélozott járművekkel törték át az orosz-ukrán határt Kijev erői, orosz források szerint a támadást visszaverték. Az orosz médiából eddig annyi megerősítés jött, hogy valóban támadás érte Kurszk megyét, az állami hírügynökségek szerint a behatolási kísérletet azonban elhárították. Ukrán források szerint a harcok még mindig dúlnak, az ukrán hadsereg tagjai az északon található Nyikolajevo-Darino és a keleti Gogolevka falvakat támadják. Egyes források szerint az ukránbarát Szabad Oroszország Légió és az Orosz Önkéntes Hadtest indította meg a támadást, mások szerint az ukrán reguláris erők egyik rohamdandárja indult meg. Annyi információ ismert még, hogy az ukrán haderő járművei fehér háromszöggel festett harcjárműveket használnak. Oroszország területét számtalan alkalommal érte már támadás Ukrajna részéről: eddig Kijev azzal védekezett, hogy "orosz partizánok" hatoltak be Oroszország területére, de pár hónapja feloldották az Ukrajnára kiszabott korlátozásokat az ország nyugati szövetségesei.

A konfliktus közepette a Budapesti Fesztiválzenekar egy különleges koncertet hirdetett meg a Hősök terén augusztus 31-re. A "Koncert a békéért" című eseményen a zenekar ukrán, orosz, izraeli és palesztin vendégművészekkel fog együtt fellépni, hogy a zene eszközével felszólaljanak a béke, a tisztelet, a barátság és a szeretet mellett. A koncerten Bach és Mahler művei mellett Augusta Read Thomas "Plea for Peace" (Könyörgés a békéért) című műve is elhangzik. Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója szerint a koncert a háborús szenvedésre adott válasz, és a zenekar tervei szerint a béke melletti kiállásukat további koncertekkel is folytatni fogják, következő állomásuk várhatóan Isztambulban lesz novemberben.