Kiegészítő felsőoktatási felvételi határideje és oktatók képzése

A kiegészítő felsőoktatási felvételi jelentkezési határideje szerda. Több mint 8,000 államilag finanszírozott ösztöndíjas helyet hirdettek meg a július 30-án kezdődött kiegészítő felvételi eljárásban. A jelentkezésre azoknak van lehetőségük, akik nem pályáztak, vagy nem nyertek a rendes felvételi eljárásban. A felvételi döntéseket várhatóan augusztus 29-én hozzák meg. Idén a felvételi ponthatárokat július 24-én tették közzé, népszerű szakokon, mint az általános orvostudomány, csökkenést tapasztaltak. Például az ELTE pszichológia szakon 453, jogon pedig 476 pontot igényelt. Az ELTE-n a legtöbb diákot idén a tanárképzésbe vették fel, összesen 2,500 hallgatót. Több helyen is problémákat jelentettek a pontszámításokkal kapcsolatban, ami valószínűleg a bonyolult felvételi rendszernek tudható be.

Pintér Sándor belügyminiszter rendeletet készít elő, amely előírja, hogy szeptember 1-től minden óvodai, általános iskolai, középiskolai, szakiskolai és szakképző iskolai oktatónak képzésen kell részt vennie. A képzés célja az oktatási munkában használt tartalmi szabályozásokkal kapcsolatos ismereteik frissítése, különös tekintettel a Nemzeti alaptantervre és az Óvodai nevelés országos alapprogramjára.

A képzést tíz órás távoktatási program keretében, egyszeri alkalommal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) által üzemeltetett oktatási rendszeren keresztül végzik. Az Oktatási Hivatal (OH) szervezi a képzést az NKE bevonásával. A képzéshez kapcsolódó értékelést 2024. szeptember 1. és 2025. január 31. között kell teljesíteni. A pedagógusoknak legalább tizenöt kérdésre helyesen kell válaszolniuk a húszból a sikeres vizsgához. Ha valakinek nem sikerül a számonkérés, akkor még kétszer próbálkozhat. Az OH a képzésről tanúsítványt állít ki, legyen az sikeres vagy sikertelen. A képzés teljesítését és eredményét a pedagógusok új, ugyancsak szeptembertől induló teljesítményértékelése során is figyelembe fogják venni.

Továbbá, Pintér Sándor miniszter módosítani kívánja az oktatók mobiltelefon-használatára vonatkozó szabályokat is. Az oktatók az osztályban és a diákok felügyelete során oktatási célokra használhatják telefonjaikat és egyéb digitális eszközeiket, de csak az iskola oktatási programján belül. A szervezett tevékenységeken kívül a mobiltelefon használata korlátozott lesz olyan helyzetekre, ahol a személyes biztonság vagy a vagyon veszélyben van, illetve bűnügyi tevékenységekkel kapcsolatos sürgősségi segítségnyújtás esetén.

A kiegészítő felvételi eljárásban való jelentkezéshez további részletek a www.felvi.hu weboldalon találhatók.