Csoboth Kevin a St. Gallen csapatában folytatja

A svájci élvonalbeli St. Gallen bejelentette, hogy szerződtette a 24 éves, tízszeres magyar válogatott Csoboth Kevint, aki az Újpestről érkezik a klubhoz.

A St. Gallen négyéves szerződést kötött a támadóval, aki 2028-ig írt alá a klubbal. Roger Stilz, a svájci klub sportigazgatója szerint Csoboth gyors, fordulékony és gólérzékeny játékos, aki több pozícióban is bevethető a támadószekcióban. Stilz hozzátette, hogy örülnek, hogy a nemzetközi tapasztalattal rendelkező Kevin őket választotta.

Az Újpest FC elnöke, Ratatics Péter elmondta, hogy Kevin távozása nem pénzkérdés volt, hanem személyes döntés. Ratatics szerint a játékos úgy érezte, váltania kell ahhoz, hogy még magasabb szinten tudja folytatni a pályafutását, és az Újpest a magyar labdarúgás és a magyar válogatott érdekeit szem előtt tartva nem gördített akadályt a távozása elé.

Csoboth Kevin korábban a Benfica B csapatában szerepelt, és a portugál másodosztályban már tapasztalatot szerzett, de első osztályban Svájcban fog először felnőttek között játszani. Az Újpestnél hamar alapemberré vált, ahol az elmúlt két szezonban 59 mérkőzésen 12 gólt szerzett és 11 gólpasszt adott.

A magyar válogatottban is megforduló játékos neve az országban akkor vált igazán ismertté, amikor az Európa-bajnokságon a 101. percben a győztes találatot szerezte Skócia ellen, ezzel az utolsó pillanatig életben tartva a magyar válogatott továbbjutási reményeit. Csoboth nehéz szívvel hozta meg a döntést a távozásról, de úgy érzi, a klub már nem kerülhet olyan helyzetbe, mint amikor korábban visszautasított egy komoly ajánlatot, hogy segítsen a bennmaradás kiharcolásában.

A St. Gallen Svájc legrégebbi futballklubja, 1879-ben alapították, és eddig két bajnoki címet (1904, 2000) és egy Svájci Kupát (1969) nyert meg. A 2000-es években kétszer kiesett a másodosztályba, de az utóbbi tíz évben stabilizálta helyét az élvonalban. Hazai meccseit az 19 694 férőhelyes Kybunpark Stadionban vívja.

Csoboth lehetséges átigazolásáról már az Európa-bajnokság előtt beszélt a hvg.hu üzleti podcastjának, a Mérlegennek a játékos menedzsere, Vladan Filipovics. Az adást – amelyben Filipovics az ügynöki munkájáról és más, általa menedzselt magyar játékosok jövőjéről is beszélt – itt hallgathatja meg: