Armand Duplantis, a rúdugrás új királya

Armand „Mondo” Duplantis, a svéd rúdugró csillag, élete második olimpiáját nyerte meg világcsúccsal, és ezzel már most túlszárnyalta Szergej Bubka legendás eredményeit. A 24 éves sportoló a párizsi olimpián 6,25 méteres ugrással nemcsak aranyérmet szerzett, de a szovjet/ukrán ikont is lekörözte, aki csupán egyszer nyert olimpiát.

Armand Duplantis, aki Louisianában született amerikai apa és svéd anya gyermekeként, már hétéves kora óta világrekordokat döntöget. A hétfő esti győzelme során kilencedszer állította be a világcsúcsot, és ezzel második olimpiai bajnoki címét is megszerezte. Duplantis kétszeres olimpiai, szabadtéri és fedett pályás világbajnok, valamint háromszoros Európa-bajnok, és mindezt még a huszonötödik születésnapja előtt érte el.

A rúdugrásban eddig kilencszer javította meg a világcsúcsot, és bár még nem érte el Bubka tizenhét szabadtéri rekorddöntését, az ukrán sportolónak csak egy olimpiai bajnoki címe van. Duplantis családja is az atlétika világához kötődik, édesapja, Greg szintén rúdugró volt, édesanyja, Helena pedig hétpróbázó. Armand a svéd nyelvet felnőttkorában tanulta meg, és csak három évvel ezelőtt kezdett svédül nyilatkozni a médiában.

Első nagy sikerét a 2018-as berlini Európa-bajnokságon aratta, ahol junior világcsúcsot döntött. Azóta csak egyszer, a 2019-es dohai világbajnokságon szenvedett vereséget, ahol az amerikai Sam Kendricks mögött a második helyen végzett. Első világcsúcsát 2020-ban ugrotta meg, és azóta minden egyes világrekordjáért 100 000 dolláros jutalmat kapott.

A párizsi olimpiai győzelme után Duplantis vad ünneplésbe kezdett, és a lelátóhoz rohanva először modell barátnőjével, Desire Inglanderrel, majd szüleivel és a korábbi világcsúcstartó Lavillenie-vel ölelkezett. Az ünneplés során megidézte a török sportlövőt, Yusuf Dikeçet is, aki zsebre dugott kézzel nyert ezüstérmet. Duplantis humorérzékét is megcsillogtatta, amikor a fotósok elé lépve az interneten sztárrá vált Dikeçet idézte meg, aki profi szemüveg nélkül, hanyagul zsebre vágott kézzel nyert ezüstérmet a párizsi olimpián.

Duplantis most minden idők tíz legjobb rúdugró eredményével rendelkezik, és a párizsi olimpián 30 centiméterrel múlta felül a második helyezettet. A svéd fenomén a győzelme után elmondta, hogy gyermekkora óta álmodott arról, hogy világcsúccsal nyerjen olimpiát, és az olimpiai bajnoki cím megvédése óta az első rúdugró Bob Richards óta. Duplantis egy centiméterrel döntötte meg korábbi rekordját, az új csúcsot 6 méter 25 centiméterre állította be, így már az olimpiai rekordot is ő tartja.

A párizsi olimpián nem csak Duplantis mutatott be különleges teljesítményt. Stephen Nedoroscik, az amerikai tornász, aki súlyos szembetegséggel küzd, bronzérmet nyert a lólengésben. Nedoroscik szemtengely-ferdüléssel született, és egyik szemében koloboma alakult ki, ami miatt nem érzékeli a mélységet, és érzékeny a fényre. Ennek ellenére a versenysportban kiteljesedett, és a párizsi olimpián a gyakorlat bemutatása előtt levette a szemüvegét, amiért Supermanhez hasonlították, hiszen a lóra felugorva a fogyatékossága egyáltalán nem érződött.

Nedoroscik már az előző olimpia előtt ott volt az amerikai férfi válogatott keretében, de végül nem jutott ki. A 2021-es világbajnokságon azonban aranyérmet nyert, és a párizsi olimpián az ötfős válogatott tagjaként a csapatversenyben is harmadik helyen végzett. A 25 éves sportoló kedvenc elfoglaltsága a Rubik-kocka, amit tíz másodperc alatt képes kirakni, és bár még nem döntötte el, hogy meddig akar tornával foglalkozni, villamosmérnöki szakmájában is tervezi a karrierjét.