A Szajna vízminőségi problémái és a párizsi olimpiai megnyitó visszhangja

A Szajna folyó vízminőségi problémái miatt több sporteseményt is érintettek a változások, legutóbb a hosszútávúszók edzését kellett törölni. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo a város és az olimpiai megnyitó védelmében szólalt fel, élesen bírálva a kritikusokat.

A Szajnában eddig három nyílt vízi úszással is járó versenyt rendeztek, de az olimpiai rendezői folyamatosan vízminőségi problémákkal néznek szemben. A vízben lévő szennyezőanyagok sorozatosan túllépik a határértékeket, ami egészségre ártalmas. A nők 10 kilométeres döntőjét csütörtökön, a férfiakét pénteken rendezik meg a tervek szerint. A keddi edzés elmaradása miatt az úszóknak még várniuk kell a folyóval való ismerkedésre, bár a Magyar Úszó Szövetség szerint a három magyar nevező, Fábián Bettina, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid semmiképpen nem vett volna részt az edzésen, mert csak a versenyen akarnak először a folyóba ugrani.

A legutolsó mérések szerint magas az Enterococcus baktérium szintje a Szajnában, ami azt jelzi, hogy mennyi emberi ürülék kerülhetett a folyóba. A nemzetközi szövetség közleménye szerint az E. coli szintje a jó és a nagyon jó szint között mozgott, az Enterococcusok szintje azonban meghaladta a World Aquatics maximális küszöbértékét. A szervezők szerint a várható kedvező időjárás miatt szerdán már bizonyosan az elvárt szint alá csökken a baktériumok mennyisége a folyóban.

A vízminőségi problémák miatt korábban a férfiak triatlonversenyét is el kellett halasztani, és több triatlonedzést is törölni kellett. A versenyek után többen megbetegedtek, a belgáknak emiatt kellett visszalépniük a csapatversenytől. A párizsi olimpia egyik fő célja, hogy a Szajna vízminősége annyira javuljon, hogy a jövőben fürdésre is alkalmas legyen.

A párizsi olimpiai megnyitó kapcsán Párizs polgármestere, Anne Hidalgo hevesen reagált a kritikákra. A megnyitóünnepség hivatalos videóját törölték az olimpia fiókjából, mivel a nézők reakciói egyre durvábbak lettek. A szervezőket többek között azzal vádolták, hogy a Leonardo da Vinci festménye, az Utolsó vacsora „woke” paródiáját alkották meg.

Anne Hidalgo a Le Monde-nak adott interjújában kifejtette, hogy büszke arra, ahogyan a megnyitó bemutatta Párizst a világnak. A polgármester szerint a város minden szabadság városa, az LMBTQI+ emberek menedékvárosa, ahol az emberek együtt élnek. Hidalgo a megnyitó ünnepséget és a játékokat sikeresnek nevezte, és úgy véli, reményt keltettek a szélsőjobboldali térnyerés fényében. A szocialista vezető szerint a szélsőjobboldal üzeneteit összezúzták a játékok és a megnyitó ünnepség.