A Richter kiemelkedő negyedéves eredményei és a forint gyengülésének hatása

A Richter Gedeon Nyrt. a várakozásokat felülmúló negyedéves eredményeket jelentett, amelyeket a gyengébb forint is támogatott, és a vállalat megerősítette az éves előrejelzéseit. A gyógyszergyártó jelentős stratégiai akvizíciókat is végrehajtott, amelyek hozzájárulhatnak a jövőbeli növekedéshez.

A Richter Gedeon Nyrt. kedden közzétett gyorsjelentése szerint a vállalat árbevétele a második negyedévben 216,3 milliárd forintot tett ki, ami kismértékben meghaladta az elemzői várakozásokat, amelyek 214 milliárd forintos árbevételt prognosztizáltak. A tisztított üzemi eredmény azonban 62,9 milliárd forint lett, ami alacsonyabb a várt 66 milliárd forintnál. Ennek ellenére az adózott nyereség 70 milliárd forintot ért el, ami több mint 10 százalékkal magasabb a piaci konszenzusnál. Az adózott eredmény az első félévben több mint kétszeresére, 138 milliárd forintra nőtt.

Orbán Gábor vezérigazgató kiemelte, hogy az első félévben három üzletág kétszámjegyű növekedést ért el, és a második negyedévben a general medicines szegmens is jelentős bővülést mutatott. A jövedelmezőség minden divízióban javult, így a menedzsment megerősítette az éves profitvárakozását. A vezérigazgató a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Richter az éves előrejelzés közepén van, és alacsony kétszámjegyű növekedést prognosztizál, árfolyamszűrten 12,5 százaléknál tart.

A Richter fontos mutatói a következőképpen alakultak az első félév végén:

  • Tisztított EBIT marzs: 32,4 százalék
  • Egy részvényre jutó nyereség (EPS): 756 forint
  • Tőkére vetített jövedelmezőség (ROE): 19,6 százalék

A társaság bevétele forintban kifejezve csupán 1,5 százalékkal nőtt az első félévben, azonban az üzemi eredmény harmadával bővült, az adózott profit pedig közel megduplázódott. A bevétel növekedése annak ellenére történt meg, hogy a romániai kis- és nagykereskedés bevétele már nem szerepel az idei számokban, mivel azt a céget tavaly értékesítették.

A gyógyszergyártás bevétele az első félévben 14 százalékkal nőtt éves szinten, a gyengébb forint pedig némi hátszelet adott az értékesítésnek. A második negyedévben további stratégiai tranzakciók zárultak le, így 2024-ben már négy jelentős tranzakciót hajtott végre a Richter. A teljes évre vonatkozó menedzsment várakozás szerint a gyógyszeripari bevételek 2,15-2,25 milliárd euró, a tisztított üzemi eredmény pedig 725-750 millió euró között alakulhat.

A főbb üzletágak közül a neuropszichiátria 22 százalékos bevételnövekedést ért el, a Vraylar amerikai forgalma 18 százalékkal nőtt. A nőgyógyászati üzletág 15 százalékos bevételnövekedést mutatott az első félévben, a kulcsfontosságú márkák továbbra is a növekedés fő hajtóerői maradtak. A biotechnológiai divízió bevételei 20 százalékkal nőttek éves szinten, míg a General Medicines üzletág a második negyedévben kétszámjegyű forgalomnövekedést ért el.

A Richter vezetősége hamarosan sajtótájékoztatót tart, amelyről az Economx tudósít. A szabad cash flow (M&A tevékenység előtt) 2024 első félévében 111 milliárd forintot tett ki.

A Richter árfolyama idén 13 százalékkal emelkedett, és a napokban történelmi csúcson is járt. A gyorsjelentés és a kilátások alapján pozitív árfolyamreakcióra számíthatunk. Az elemzői megítélések szerint a Richter részvényeinek medián célára 18 százalékkal van a tegnapi záróár felett.

A társaság folytatta a terjeszkedést, négy céget is felvásároltak, köztük a Formycon, a Helm, a Mithra és a BCI nevű cégeket. Az M&A ügyletek további 1 százalékponttal támogathatják az árbevétel növekedését, de kis mértékben, körülbelül 10 millió euróval negatívan befolyásolhatják az EBIT-et 2024-ben. A rendszeres osztalékfizetésre (78,8 milliárd forint, azaz 423 forint/részvény) szintén 2024 második negyedévében került sor, aminek következtében a vállalat nettó likviditási pozíciója jelentősen, több mint 100 milliárd forinttal csökkent.

Orbán Gábor a sajtótájékoztatón beszélt a Mithra akvizíciójáról is, amelynek jelentős részét júliusban szerezték meg, és amelynek következtében a Liege-i bázis mostantól az originális kutatási bázisukká vált. A vezérigazgató kiemelte, hogy a gyógyszerellátás biztosítása jelenti a legnagyobb nehézséget, magas készleteket tartanak, ennek ellenére nem tudják kiszolgálni a piacokat úgy, ahogy szeretnének, és még a készleteken is értékvesztést kell elkönyvelni. A működőtőke magasabb, mint amit ideálisnak tekintenek, de a készletszintekkel és a piacok jobb kiszolgálásával tudnak még javulni. Az újabb különadót elkerülték, az effektív adókulcs a globális 15 százalékos szint alatt van. A K+F tevékenységről is beszámolt, hogy a fázis 2-ben lévő obezitás molekulajelölt fejlesztését abbahagyták, de a denosumab törzskönyvi kérelmét beadta a Richter. A general medicines üzletágban folyamatosan adódnak lehetőségek, és a cég nyitni kíván Nyugat-Európa felé. A gyorsjelentést pozitívan fogadták a piacok, a Richter részvényei 2,5 százalékos pluszban állnak a mai kereskedésben.